Slágerlistán a letölthető zenék

Vágólapra másolva!
Először kerültek fel az internetes letöltések alapján is zeneszámok a Magyar Hanglemezkiadók Szövetségének (MAHASZ) TOP 40-es slágerlistájára - közölték a MAHASZ, a ProArt és négy zenei webáruház képviselői csütörtöki budapesti sajtótájékoztatójukon.
Vágólapra másolva!

Felnőtt egy nemzedék, amely abban a tévhitben él, hogy, ami a világhálón található, az mind ingyen van. A művészek, az alkotók és a forgalmazók, a zeneipar résztvevői azonban sok munkát fektetnek a "termékek" előállításába, valamennyinek ára van, jogdíj jár értük - hangsúlyozta Szűcs László, a MAHASZ elnöke és Horváth Péter, a ProArt - Szövetség a Szerzői Jogokért egyesület vezetője.

Százezernyi letölthető száma

Mint kiemelték, ezzel a generációval időszerű megismertetni, hogy a legális zeneletöltés nemcsak jogtiszta, hanem magas minőségű anyagokat garantál. A nagyhírű külföldi zenei portálok mellett pedig most már a magyar internetes áruházak is többszázezres kínálati listával várják a zenebarátokat. A letöltés előnye, hogy nem kell egy teljes albumot megvenni, egy-egy szám is megvásárolható, például Téli Mártától egy dal, Haydntól egy szimfónia tétel, vagy a Tankcsapda slágere.

Míg az internetes zeneáruházakban világszerte a bankkártyás fizetés a legelterjedtebb, a hazai webáruházak alkalmazkodtak az általában bizalmatlanabb magyar vásárlókhoz - mutatott rá Tóthmátyás Tibor, aki a T-Online Zeneáruházának képviseletében vett részt az eseményen. Példaként említette, hogy a vásárlók fizethetnek sms-sel, de akár postai úton is, bár az utóbbi esetben néhány napot kell várni a letöltésre.

A Hungaroton, a BMC Records, a Hangvető, a Fonó és sok más kisebb kiadó szinte teljes katalógusa eladó letölthető formátumban is. A sajtótájékoztatón bemutatták a Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezete által működtetett dalok.hu portált is, amely a magyarországi előadóművészek alacsony költségvetésű, szerzői kiadású lemezeinek nyújt széles megjelenési lehetőséget, és amelynek már készül külföldieknek szóló változata, a songs.hu is.

(Az [origo] kiadója a T-Online.)