Vágólapra másolva!
Az idei esztendő legfontosabb válogatott tornájának ugyan a Copa Américát tartják, de a dél-amerikai viadal árnyékában a hét végén egy másik nívós sorozat is rajtol: az U20-as világbajnokság. A korosztályos vébéken a múltban már olyan klasszisok tűntek fel, mint Diego Maradona, Luis Figo, Marco van Basten, Ronaldinho vagy Lionel Messi - lehet, hogy a jövő egyik nagy sztárja most teszi majd le először névjegyét a futballvilágnak.

A világbajnokság a résztvevők számát tekintve a második legnagyobb nemzetközi viadalnak számít, az idén Kanadában sorra kerülő tornán 24 válogatott lép majd pályára. A kétévente sorra kerülő U20-as vébén általában a dél-amerikaiak, még pontosabban Argentína és Brazília viszik a prímet, 1993 óta csak egyszer fordult elő, hogy nem ez a két együttes valamelyike nyerte meg az aranyérmet: 1999-ben a spanyolok diadalmaskodtak. E három válogatott most is ott van Kanadában, és értelemszerűen ők számítanak a legnagyobb esélyesnek.

A címvédő argentin csapat akár még a legutóbbi torna legjobbjának megválasztott Lionel Messit is szerepeltethetné, de ő már a nagyválogatottban szerepel a Copa Américán - klasszisokban azonban így sincsen hiány az albicelesténél. Ott van például a keretben az Atlético Madrid légiósa, Sergio Agüero, de nem ő az egyetlen, Európában futballozó az együttesben, hiszen a Liverpool FC játékosa, Emiliano Insúa is meghívót kapott.

Ami a brazilokat illeti, náluk is akad egy olyan futballista, akinek a nevét már az egész futballvilág ismeri. A Porto Alegre-i Internacional ifjú támadója, Alexandre Pato már a tavalyi klubvilágbajnokságon letette a névjegyét, és azóta alig telik el úgy hét, hogy ne hoznák össze a nevét valamelyik európai sztárklubbal - a legutóbbi hírek szerint például éppen a Chelsea FC érdeklődik iránta.

Alighanem alapember lesz a csapatban a Real Madrid balhátvédje, Marcelo is (ő már a nagyválogatottban is szerepelt), de a hírek szerint a Grémióval idén Libertadores-kupa-döntőt játszott középpályás, Lucas (aki a következő szezonban már a Liverpool FC játékosa lesz) sérülés miatt hiányzik majd a tornáról, akárcsak a nagyválogatottal a Copán szereplő Anderson. A kevésbé ismert focisták közül elsősorban a Flamengo középpályására, Renato Augustóra lesz érdemes odafigyelni.

Forrás: EPA

Pato (fehérben) már a tavalyi klubvilágbajnokságon letette a névjegyét

Az európai csapatok közül az olyan nagyágyúk, mint Olaszország, Németország vagy éppen Franciaország, nem tudtak kijutni a tornára, így az öreg kontinensről a spanyolokat tartják a legesélyesebbnek. A hispán csapatban kevesebb az ismert név, bár Antonio Barragán (RC Deportivo) és Gerard Piqué (Real Zaragoza) az elmúlt szezonban rendszeresen pályára lépett a Primera Divisiónban.

A spanyolok viszont leginkább a Real Madrid B csapatában villogó két csatárban, Alberto Buenóban és Juan Manel Matában bíznak - utóbbi játékost elsősorban Raúlhoz szokták hasonlítani, és mivel a királyi gárdánál nincs sok esélyes a csapatba kerülésre, így a nyártól a Valencia CF-ben folytatja pályafutását - akárcsak a nigériai származású Stephen Sunday, becenevén Sunny, akit a hispánok az idén honosítottak.

Az öreg kontinensről Spanyolország mellett még Lengyelország, Ausztria, Csehország, Portugália és Skócia kvalifikálta magát a tornára, és ezen együttesek közül elsősorban az utóbbi okozhat meglepetést. A skót együttes a Hibernian FC kiváló utánpótlására épül, az edinburgh-i egyesületből heten is a keret tagjai. Napjaink labdarúgását pedig jól jellemzi az osztrák keret névsora, amelyben az alábbi neveket olvashatjuk: Bartolomej Kuru, Veli Kavlak, Zlatko Junuzovic, Thomas Simkovic vagy éppen Rubin Okotie...

A nem is annyira titkos esélyesek között ott van a mexikói gárda is, amelynek magját a két évvel ezelőtt a 17 évesek között világbajnoki címet nyert játékosok jelentik. Akkor az együttes két legjobbja Giovanni dos Santos, illetve Carlos Vela voltak: előbbi már akkor az FC Barcelona játékosának számított, utóbbi pedig a tornát követően igazolt az Arsenal FC-hez, amely kölcsönadta az UD Salamancának - és Vela a legutóbbi szezonban a spanyol másodosztályban nyolc gólt ért el. A közép-amerikaiak most is elsősorban tőlük várják a gólokat.

Forrás: EPA

Dos Santos (balra) a mexikói csapat egyik legfontosabb tagja

A CONCACAF-zóna csapataitól egyébként is jó eredményeket lehet várni, elvégre az Egyesült Államok hagyományosan jól szerepel a korosztályos viadalokon, Kanada pedig házigazdának számít. A juharleveleseknél a csapatkapitány David Edgar már a Newcastle United színeiben a Premier League-ben is bemutatkozhatott, sőt, a Manchester United ellen gólt is szerzett.

Számára az már a harmadik U20-as vébé lesz, de ugyanezt elmondhatja magáról az amerikai csapatból Freddy Adu is - aki életkora szerint akár a 2009-es ifjúsági világbajnokságon is ott lehet. Adu egyébként származása alapján akár a nigériai válogatottban is játszhatna, és a fekete kontinensről éppen utóbbi együttes az, amely ott lehet a végelszámolásnál, elvégre a gárda két évvel ezelőtt döntős volt. Az afrikai labdarúgásban zajló változásokat azonban jól jelzi, hogy Afrikából két olyan ország is kvalifikálta magát, amely még sohasem jutott ki az U20-as vébére: Kongó és Gambia. A torna másik két újonca Ázsiából érkezett Jordánia, illetve a Koreai NDK jóvoltából.