A Krafthoz kerülhet a Győri Keksz

Vágólapra másolva!
A Győri Keksz anyavállalata, a Danone exkluzív tárgyalásokat folytat az amerikai Kraft Foods csoporttal keksz- és gabonapehelygyártó üzletágának (LU) eladásáról - közölték kedden a francia cégnél. Az ügylet révén a Kraft erősíthetné pozícióit Európában - főként Kelet-Európában, ezen belül Oroszországban - illetve a feltörekvő országokban.
Vágólapra másolva!

A Kraft előzetesen jelezte: Franciaországban legalább három évig nem tervezi egyik Danone-kekszgyár bezárását sem. Ugyanakkor a Kraft Foods idén februárban közölte, hogy alkalmazotti állománya 9 százalékát - mintegy 8 ezer főt - akarja leépíteni, hogy növelje jövedelmezőségét. A világ nagyságra második élelmiszer- és italgyártója a költségcsökkentési terv szerint 20 termelőhelyet számolna fel. 2004 óta a Kraft Foods 5500 munkahelyet szüntetett meg.

A hírek szerint a Kraft 5,3 milliárd eurót fizetne a Danone-ért, miközben az LU divízió tavaly 2,2 milliárd euró árbevételt ért el.

A Kraft árbevétele tavaly 34,4 milliárd dollár volt, ebből 6,7 milliárd jutott az Európai Unió tagországaira. A kekszüzletág forgalma tavaly 5 milliárd dollár volt, a Danone átvételével a forgalom elérheti a 9 milliárd eurót.

A kekszgyártás a Danone tevékenységében kisebb súllyal szerepel, tavaly árbevételének 16 százalékát adta. Az üzletág árbevétele 3,1 százalékkal nőtt tavaly, miközben a tejtermékeké 9,2 százalékkal, az italoké 14,8 százalékkal.

A Kraft Foods többek között olyan - Magyarországon is - híres élelmiszermárkákat forgalmaz, mint a Jacobs vagy a Milka csokoládé.

A Kraft Foods 2004 januárjában jelentette be, hogy a magyarországi leányvállalatának átszervezése keretében bezárja budapesti kávé- és édesüzemét, s a termelést Ausztriába és Szlovákiába helyezi át. Kraft Foods Hungária Kft. azóta csak kereskedelmi és marketingtevékenységet folytat.

A Győri Keksz Kft.-nél idén januárban azt közölték, hogy 93 munkavállaló távozik a cégtől az év végéig tartó létszámleépítés keretében, miután a társaság úgy döntött, hogy a jövőben csak a székesfehérvári üzemben folyik majd kekszgyártás. A Győri Keksz Kft. jelenleg két üzemben, Győrött és Székesfehérváron készíti termékeit.

A Danone 2001-ben be akarta zárni a győri gyárat, de a tiltakozások, a vásárlói bojkott és az akkori kormány beavatkozására elállt a tervétől, ám elbocsátottak több mint háromszáz embert.

A Danone-csoportnak három leányvállalata működik Magyarországon, a kekszüzletágat a Győri Keksz Kft., a palackozott vizek üzletágát a Magyar Víz Kft., a tejterméküzletágat a Danone Kft. képviseli.