Vágólapra másolva!
Negyvennégy ország közel ezer versenyzője indul a Debrecenben csütörtöktől vasárnapig rendezendő U23-as atlétikai Európa-bajnokságon, amelyen a magyar válogatott számára két érem megszerzése, valamint négy-öt döntős részvétel kiharcolása a hivatalos célkitűzés.

"Debrecen 2001 óta tíz világversenynek adott otthont közmegelégedésre - atlétikában 2001-ben ifjúsági vb-t, tavalyi utcaifutó vb-t rendeztünk -, és a célunk nem lehet más, mint az, hogy tartsuk a színvonalat. A rendezői gárda nyolcvan-nyolcvanöt százaléka mögött rengeteg tapasztalat van, a közreműködő háromszázhúsz önkéntes felkészítése pedig már hónapokkal korábban megkezdődött. Igazából csak az időjárástól félünk, mert a meteorológia sajnos a szerdai megnyitóra záport, zivatart jósol, csütörtökre lecsökken a hőmérséklet, és az előrejelzések szerint csak vasárnap lesz verőfényes napsütés" - mondta el az Európa-bajnokság hétfői sajtótájékoztatóján Orendi Mihály.

A szervező bizottság ügyvezető elnöke arról is tájékoztatott, hogy az Eb költségvetése 212 millió forint, ebből Debrecen város 90 milliót állt, állami támogatást nem kaptak. Ugyanakkor húsz milliót költöttek a Gyulai István Stadion felújítására. Megtudhattuk, hogy az idei U23-as Európa-bajnokság minden eddiginél népesebb mezőnyt vonultat fel, 44 ország 924 versenyzője nevezett. A legnagyobb csapattal, több mint százfős gárdával az oroszok és a franciák érkeznek. A magyar válogatott negyven versenyzőből áll.

"Az Eb-csapatunk három részre osztható: a szintet teljesítő, a váltókban szereplő, illetve azok a versenyzők, akik szintközeli eredményt értek el. Az európai ranglista alapján két legnagyobb reménységünk a súlylökő Kürthy Lajos, valamint az 1500 méteren induló Bene Barnabás, mindketten a második helyen állnak a rangsorban. A negyven tagú csapatunktól a hivatalos elvárás két dobogós helyezés és négy-öt döntős részvétel kiharcolása. Ám ha csak egy érmet szerzünk, akkor sem lehetünk elégedetlenek, mert nagyon erős versenyekre van kilátás" - fogalmazott Mérei László, a Magyar Atlétikai Szövetség szakmai igazgatója.

Szavaihoz csatlakozott a sajtótájékoztatón ugyancsak jelenlevő Kürthy Lajos, aki már csütörtökön megméreti magát: "Meglehet, hogy súlylökésben az első és a nyolcadik helyezett között csak centik döntenek majd, de bízom benne, hogy sikerül érmet szereznem."

Az Európa-bajnokság (www.u23debrecen2007.hu) programja csütörtökön 10, pénteken és szombaton 8, vasárnap 13 órakor kezdődik a Gyulai István Stadionban.