Vágólapra másolva!
Váratlan eredményekben ugyan nem volt hiány a Kanadában zajló junior labdarúgó-világbajnokságon, de az igazán nagy meglepetés eddig elmaradt. Az európai válogatottak közül egyedül Skócia nem jutott a legjobb 16 közé, mint ahogyan a házigazda Kanada is kiesett, Afrikából viszont mindegyik résztvevő kiharcolta a továbbjutást. A nagy esélyesnek tartott Brazília csak csoportja harmadik helyén végzett, így már a legjobb nyolc közé jutásért Spanyolország lesz az ellenfele.

A csoportmérkőzések során a legjobb teljesítményt Mexikó nyújtotta, a közép-amerikai ország válogatottja mind a három mérkőzését megnyerte, és egyetlen százszázalékos gárdaként jutott a legjobb 16 közé.

A mexikóiak remeklése persze nem meglepő, hiszen a csapat a két évvel ezelőtt a 17 éven aluliak korosztályában világbajnokságot nyert együttesre épül, és főleg az FC Barcelonában légióskodó, a következő szezonban alighanem már a felnőttek között szereplő Giovanni dos Santos vitte a prímet, aki Gambia és Portugália ellen is eredményes volt.

Az El Tri azt is megengedhette magának, hogy az utolsó találkozón Új-Zéland ellen pihentesse legjobbjait, de a csapat azt a mérkőzést is megnyerte. A hivatalosan az Arsenal FC játékosának számító, de a legutóbbi idényt kölcsönben a spanyol Salamancában töltött Carlos Velának egyelőre nem megy a játék, de ha ő is elkapja a fonalat, akkor a mexikóiakat nehéz lesz megállítani.

Argentínának viszont meg kell tennie, ha meg akarja nyerni a tornát, hiszen a két csapat egy ágon van, így már a negyeddöntőben találkozhatnak. A dél-amerikai gárda az első mérkőzésén Csehország ellen még képtelen volt betalálni, pedig 29 alkalommal (!) próbálkozott kapura lövéssel, azonban Panama ellen megtört a jég, és azt a találkozót az együttes 6-0-ra nyerte meg.

A csapat legnagyobb sztárjának számító Sergio Agüero azon a 90 perc során kétszer talált be, majd a Koreai NDK ellen is ő szerezte a győztes találatot, aminek köszönhetően az együttes csoportelsőként végzett. A támadó részleg mellett azonban a védelemre is fel kell hívni a figyelmet, hiszen az argentinok eddig nem kaptak gólt - a csapatkapitány Matías Cahais mellett a Liverpoolban légióskodó Emiliano Insúa és a Sevilla FC focistája, Federico Fazio is szinte hibátlanul játszik.

Az argentinoknak azonban ahhoz, hogy a mexikóiakkal találkozzanak, előbb Lengyelországot kell búcsúztatniuk, és ezt a találkozót sem vehetik könnyedén, hiszen a lengyel együttes a torna során már a brazilokat is legyőzte - mégpedig úgy, hogy a mérkőzés nagy részét emberhátrányban játszotta. Más kérdés, hogy ezután 6-1-re kikapott az Egyesült Államoktól, de a Koreai Köztársaság elleni döntetlen is elég volt ahhoz, hogy megszerezzék a második helyet a csoportban. Ez a kvartett egyébként már előzetesen is bombaerősnek ígérkezett, és az, hogy a brazilok csak a harmadik helyen végeztek, alá is támasztotta ezen vélekedést.

A selecao a lengyelek elleni vereséget követően a dél-koreaiakat le tudta győzni, de sikerült izgalmassá tennie a mérkőzést azzal, hogy az utolsó tíz percben két gólt kapott. Az Egyesült Államok ellen aztán a brazilok újabb vereséget szenvedtek, így nem a saját kezükben volt a sorsuk. Szerencséjükre a többi csoportban úgy alakultak az eredmények, hogy három ponttal is tovább lehetett jutni, de Alexandre Patóéknak alaposan fel kell javulniuk, ha a következő kört is túl akarják érni, mert a legjobb nyolc közé jutásért az Európa-bajnok spanyolok lesznek az ellenfeleik.

A hispánok első meccsükön kétgólos hátrányból egyenlítettek Uruguay ellen, majd Zambiát és Jordániát is legyőzték - utóbbi találkozón az RC Deportivo focistája, Adrián López mesterhármast vágott, és mivel Uruguay ellen is betalált, jelenleg négy góllal ő áll a góllövőlista élén. A torna egyik pozitív meglepetése az Egyesült Államok együttese, amelyet immár a végső győzelemre is esélyesnek tartanak.

Az amerikaiak legnagyobb sztárja a már évekkel ezelőtt szupertehetségnek kikiáltott Freddy Adu, akinek ez a harmadik U20-as vébéje, és végre a tudásának megfelelő teljesítményt nyújt: a lengyelek ellen mesterhármast vágott, a brazilok elleni 90 perc során pedig két gólpasszt adott. A csapat másik klasszisa a lengyel származású Danny Szetela, aki éppen szülei hazája ellen szerzett két gólt. Csoportelsőként jutott még tovább Japán és Chile együttese is - utóbbi még szintén nem kapott gólt, középhátvédje, Arturo Vidal pedig a következő szezonban már a Bayer Leverkusen focistája lesz.

Forrás: EPA

Freddy Adu az amerikai válogatott húzóembere eddig a vébén

Ahogy az a korosztályos tornákon lenni szokott, az afrikai csapatok kiválóan szerepelnek, a fekete kontinens mind a négy képviselője továbbjutott, sőt, az is biztos, hogy a legjobb nyolc között is lesz afrikai gárda, lévén Zambia és Nigéria egymás ellen játszik majd a nyolcaddöntőben.

Utóbbi együttesben több, Európában légióskodó focista is szerepel, akik közül elsősorban a norvég FC Lyn csatárát, Ezekiel Balát kell kiemelni: a nigériaiak csapatkapitánya Skócia ellen két gólt szerzett. A kongóiak az utolsó körben Kanadát győzték le, és így jutottak be a legjobb 16 közé: a házigazdák ezzel a vereséggel kiestek, márpedig az 1997-es U20-as vébé óta sohasem fordult elő, hogy a rendező ország ne jutott volna tovább csoportjából.

A nyolcaddöntő párosítása:
Ausztria - Gambia
Egyesült Államok - Uruguay
Spanyolország - Brazília
Japán - Csehország
Chile - Portugália
Zambia - Nigéria
Argentína - Lengyelország
Mexikó - Kongó