Vágólapra másolva!
Pénteken három másik futam (K-4 és C-4 500 m, C-4 1000 m) mellett a K-1 500 méteres olimpiai számban kerül sor válogató versenyre Szegeden. Az augusztusi vb-n más-más számban már egyaránt tagja a világbajnokságon szereplő kajak-kenu válogatottnak Vereckei Ákos, Boros Gergely és Benkő Zoltán, ám mindhárman arra vágynak, hogy a kajakosok király kategóriájában is ők indulhassanak.

Vereckei az idén kétszer győzött itthon, de a nemzetközi mezőnyben a vártnál gyengébben teljesített. A Vk-válogató sikere után a májusi Mol Világkupán nem került dobogóra, így újra "meccselhetett" az Eb-csapatba kerülésért. A júniusi válogatón Borost és Benkőt megelőzve szerezte vissza a számot a kontinensbajnokságra, ám ott ismét csak az első háromban kellett volna végeznie, hogy pótválogató nélkül meg is tarthassa azt vb-re.

- Mi hiányzott a sikeres, vagyis érmet hozó szerepléshez? - kérdeztük a kétszeres olimpiai bajnokot, Vereckei Ákost.
- Az Eb-n pontosan öt ezred hiányzott a dobogóhoz, ami mondjuk egy centiméternek felel meg. Természetesen a kis különbség ellenére sem voltam elégedett a teljesítményemmel. Ismét technikai problémáim vannak, amely nem az eszközökre fogható, hanem annyit tesz, hogy egyszerűen nem sikerül állandósítanom néhány fontos technikai elem alkalmazását a lapátoláskor. Ennek a kijavítása fokozott figyelmet követel meg a versenyzőtől és az edzőtől. Törekedtünk rá, így remélem, a hazai válogatót ismét én nyerem.

Az egyik trónkövetelő Boros Gergely, aki univerzális versenyző, hiszen 200 és 1000 méteren is kiegyensúlyozottan kajakozik, kiugró eredménye azonban olimpiai számokban egyelőre nincs: "Nem zavar, hogy engem annak ellenére sem emlegetnek a favoritok között, hogy Vereckei mögött a legutóbb másodikként végeztem a válogatón. Csendben teszem a dolgomat, és megpróbálok a legjobb lenni. Teendőm amúgy bőven akad majd a hét végén, mert az ötszáz egyes mellett kétszáz párosban, illetve az U23-as válogatókon szóló kajakban mindkét távon elindulok majd."

Benkő Zoltán tavaly elvette az ötszázas indulás jogát Vereckeitől, és az idén már nem először lehet erre ismételten lehetősége.

"Örülök, hogy kaptam egy újabb lehetőséget, de nem erre az egy lapra teszek fel mindent" - mondta Benkő Zoltán. "Az ötszázas versenyzést az idén én szúrtam el, hiszen a májusi Mol Világkupán hibáztam a középfutam finisében, és lemaradtam a döntőről. Ezren ellenben az Eb-n jól szerepeltem, ebben a számban már biztos vb-induló vagyok, ugyanakkor ezen a távon is van még mit fejlődnöm. Mivel az idei olimpiai kvalifikációs világbajnokság lesz, az ezres felkészülést semmiképp sem akartuk megszakítani formába hozással az ötszázas válogatóra. A verseny előtti nap is vízen voltam csütörtökön, szombaton, a válogató után pedig már újra edzésbe állok Szolnokon. Ezzel együtt szeretnék ötszázon is csapattag lenni, és mindent megteszek a siker érdekében."