Extrém processzor laptopokba

Vágólapra másolva!
Az Intel noteszgépekbe szánja leginkább játékosoknak szánt, nagy teljesítményű processzorát: a Core 2 Extreme X7800-as lapka a cég eddigi leggyorsabb olyan chipje, amelyet mobil számítógépbe építenek.
Vágólapra másolva!

Az amerikai lapkagyártó az asztali PC-kbe már jó ideje árusít Extreme típusjelzésű processzorokat, ezek a modellek rendszerint a standard társaiknál nagyobb teljesítményt biztosító, felárért kínált prémium modellek - adta hírül a News.com.

A laptopokba szánt legújabb extrém lapkán két végrehajtó egység található, melyek 2,6 gigahertzen működnek, a teljesítmény növelését pedig nagy, 4 megabájtos integrált gyorsítótár, és a gyors rendszerbusz támogatása biztosít. A hagyományos Core 2 Duo lapkákkal ellentétben ebből a chipből eltávolították azt a védelmet, amellyel a lapka órajelét lehet tuningolni. Ezt persze mindenki csak saját felelősségre végezheti, mivel a túlhúzott processzor erőteljesebb hűtést igényel, véletlen elfüstölése esetén nem cserélik ki garanciálisan.

Az asztali gépekben használatos Extreme processzorokhoz képest a laptopos változatot energiatakarékosságot szolgáló funkciókkal is felvértezték: ha nincs szükség extra teljesítményre, a lapka kisebb, kevesebb áramot fogyasztó módba kapcsolja magát. A másik újdonság az Advanced Media Boost, ez kifejezetten olyan multimédiás feladatok végrehajtását gyorsítja, mint a video-, hang-, vagy képszerkesztés - ígéri az Intel. Az extrém lapkát tartalmazó első noteszgépek várhatóan két héten belül debütálnak majd elsősorban a gamer PC-ket gyártó cégek kínálatában. Az biztos, hogy nem lesznek olcsó konfigurációk, mivel maga a lapka 851 dollárba, vagyis több mint 150 ezer forintba kerül.