Minihőközponttal a távhődíj csökkentéséért

Vágólapra másolva!
A budapesti lakásállomány egyharmadának lakói járhatnak jól, ha sikeres lesz a Főtáv hatékonyságnövelő programja. A költségek csökkentéséhez a lakások fűtéskorszerűsítése is hozzájárulhat.
Vágólapra másolva!

A Főtáv hatékonyságjavító programot dolgoz ki, hogy a távfűtés költségének átlagosan 48 százalékát kitevő alapdíjat csökkenteni tudja - jelentette be Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes szerdán sajtótájékoztatón, miután bemutatták a Főtáv pesterzsébeti referenciaházát, a hőmegtakarítást eredményező minihőközpontok alkalmazására.

Hagyó Miklós elmondta: a távfűtési költségekben az alapdíj feletti 52 százalék a hődíj, ami a hő tényleges ára. A főpolgármester-helyettes annak a reményének adott hangot, hogy 2-3 éven belül le lehet dolgozni a távfűtés versenyhátrányát a gázfűtéssel szemben. Jelenleg mintegy 40 százalékos különbség mutatkozik egy átlagos lakás gázszámlája és a távhőszámla között, de tekintetbe véve a gázfűtéssel kapcsolatos járulékos költségeket is, a gázfűtés csak 20 százalékkal olcsóbb a távhőnél.

A főpolgármester-helyettes elmondta, hogy a mérésszabályozás kiépítésével egy átlagos lakás távfűtésének költsége 15 százalékkal mérsékelhető. A megtakarítás pedig elérheti akár a 45 százalékot is, ha a mérésszabályozás mellett még a nyílászárókat is kicserélik és hőszigetelik az épületet.

A programot augusztusra dolgozzák ki, és szeptemberben társadalmi vitára bocsátják. Kovács Lajos, a Főtáv vezérigazgatója elmondta, hogy a hatékonyságjavítás érdekében mintegy 120 elemet vizsgálnak, és várhatóan mintegy 60 elemből álló projekt valósul majd meg, de további részleteket még nem kívánt közölni.

Demszky Gábor főpolgármester tájékoztatása szerint a fővárosban 240 ezer lakást látnak el távfűtéssel, ez a budapesti lakásállomány mintegy egyharmada, de a lakosság arányát tekintve nagyobb a részesedés. Ha már olcsón értékesítették a fővárosi lakásokat, most Budapesten azt a csodát kellene megvalósítani, amit a volt NDK-ban tettek. Ott nem adták el a tanácsi lakásokat, hanem egy nagy projektben korszerűsítették azokat.

Most a főváros a kormányzattal közösen azon dolgozik, hogy a Budapesten 90 százalékban magántulajdonban lévő lakások korszerűsítését európai uniós pénzekből is finanszírozni lehessen. A fővárosi lakások fűtéskorszerűsítése, a hőszigeteléssel és a nyílászárók cseréjével együtt, becslések szerint mintegy 100 milliárd forint nagyságrendű költséget jelentene.

A Főtáv hőmegtakarítási referenciaházának kialakítására 115 millió forintot fordítottak, a 65 lakásos pesterzsébeti panelházban Magyarországon első alkalommal szereltek be a lakásokba - az új építésű lakóparkokban elterjedt - minihőközpontot. A beruházás része volt a fűtési rendszer korszerűsítése mellett a nyílászárók és a hidegvízrendszer cseréje is. A lakók az eddigiekhez képest legalább 15 százalékos költségmegtakarítást remélhetnek.