Vágólapra másolva!
A Serie A élcsapatai közül eddig egyértelműen az AS Roma volt a legaktívabb a játékospiacon, a Farkasok négy új futballistát is igazoltak, akik közül a brazil Juan és a francia Ludovic Giuly a legismertebb név. Ráadásul egyelőre a kulcsemberek közül senki sem távozott, és ha ez így is marad, akkor a fővárosi gárda akár a bajnoki címért is versenyben lehet az új szezonban.

A 2006-2007-es pontvadászat kezdete előtt sejteni lehetett, hogy a Romának jó esélye lesz az ezüstéremre, köszönhetően a Juventus FC kizárásának és az AC Milantól levont pontoknak. Hivatalosan ugyan már a 2005-2006-os bajnokságban is második lett a csapat, de ez csak a Milant utólag sújtó büntetés miatt lett így, eredetileg "csak" a harmadik pozíció lett a Farkasoké, ami persze így is kiváló teljesítmény volt.

A legutóbbi szezonban azonban még ezt is sikerült felülmúlni, ugyanis a római gárda úgy lett ezüstérmes, hogy akkor is megelőzte volna a Milant, ha attól nem vonnak le nyolc pontot. A Roma mestere, Luciano Spalletti szinte tökélyre fejlesztette a 4-5-1-es taktikát, amelyben az előretolt ék szerepköre Francesco Tottié volt, a csapatkapitány pedig valósággal lubickolt ezen a poszton, és 26 találattal nem csak Olaszországban lett gólkirály, hanem az európai Aranycipőt is megnyerte.

Ráadásul a Bajnokok Ligájában is kiválóan szerepelt az együttes, egészen a negyeddöntőig jutott, igaz, a Manchester United elleni kínos, 7-1-es vereség miatt kicsit keserű szájízzel távozott a nemzetközi porondról. A klub vezetősége a nyári szünetben nem sokat várt az erősítésekkel, hiszen már június közepén eldőlt az első új szerzemény kiléte. A Roma 6,4 millió euróért leigazolta a Bayer Leverkusen brazil középhátvédjét, Juant, akiről tudni lehetett, hogy a Copa América miatt csak kicsit később csatlakozhat a többiekhez az edzőtáborban.

Ugyanekkor egyébként azt is bejelentették, hogy az eddig csak kölcsönben szereplő montenegrói támadót, Mirko Vucinicet végleg megvették a Leccétől, és az ő vételára meglehetősen borsos volt, hiszen 7,5 millió euróba került. Hasonló volt a helyzet a chilei középpályással, David Pizarróval, akinek játékjoga csak félig volt a Romáé, de a fővárosiak teljesen megvették őt az Internazionalétól - 5,75 millió euróért.

Július elején aztán folytatódott az erősítés, hiszen a klub előbb a Cagliari elsősorban a jobbszélen bevethető támadóját, Mauro Espositót szerezte meg (a Roma a focista játékjogánáak feléért kétmillió eurót fizetett ki), majd pedig egy hasonló üzleti konstrukció keretében a másodosztályú Rimini ghánai középpályása, Ahmed Barusso érkezett, aki elsősorban védekező középpályásként szokott játszani.

Az igazi nagy dobás azonban még hátravolt: hosszas tárgyalássorozatot követően az FC Barcelona francia jobbszélsője, Ludovic Giuly is az AS Roma játékosa lett, mégpedig viszonylag olcsón, hiszen az olaszoknak mindössze 3,2 millió eurót kellett kifizetnie érte. Eddig tehát a Roma közel 25 millió eurót adott ki az erősítésekre, a bevételi oldalon viszont egyelőre csak minimális összeg található: Ricardo Fatyt 600 ezer euróért adták el a Bayer Leverkusennek.

Rajta kívül távozott még Christian Wilhelmsson és Francesco Tavano is, de ők csak kölcsönben szerepeltek a rómaiaknál az előző szezonban. A klub alighanem Cristian Chivu eladásából szerette volna egyensúlyba hozni költségvetését, hiszen a román középhátvéd nem hosszabbította meg jövő nyáron lejáró kontraktusát, és érdeklődésben sem volt hiány. A rómaiak elsősorban külföldre szerették volna eladni őt, és a Real Madriddal sikerült is megegyezniük: a királyi gárda 18 millió eurót is kifizetett volna, de Chivuval nem tudtak megegyezni a focista fizetéséről.

Forrás: EPA

A Chivu-ügylet egyelőre megfeneklett, de augusztus végéig további fejlemények várhatóak

A román ellenben az Interrel megállapodott, a milánóiakkal viszont a Roma nem tudott megegyezni, legalábbis eddig, mert azért augusztus végéig még sok minden változhat - azt alighanem a fővárosban sem szeretnék, hogy Chivu jövő nyáron ingyen távozzon, arról nem is beszélve, hogy a szurkolók sem biztos, hogy jó szívvel fogadnák az eddigi közönségkedvencet a csapatban.

Chivu mellett még a brazil balszélső, Mancini távozása merült fel, a focista ügynöke szerint a Liverpool közel húszmillió eurót sem sajnálna érte, de ez a kijelentés alighanem inkább annak tudható be, hogy a menedzser szeretné feljebb srófolni a játékos fizetését - Mancini ugyanis a szerződéshosszabbításáról tárgyal a rómaiakkal.

Ha őt valóban sikerül megtartani, akkor elmondható, hogy az előző idényhez képest egyértelműen erősödött a Farkasok kerete, hiszen a középhátvéd posztra Chivu távozása esetén is ott van Juan, Giuly pedig a középpálya jobb oldalán lendületesebb teljesítményt nyújthat Rodrigo Taddeinél, aki szükség esetén középre is húzódhat, az irányítói pozícióba. Barusso és Esposito érkezése pedig az esetleges sérülések, eltiltások esetére biztosít alternatívát Spalletti számára.