Vágólapra másolva!
Joseph Blatter, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) elnöke sajnálkozását fejezte ki a kanadai U20-as világbajnokságon - magyar idő szerint - pénteken hajnalban rendezett chilei-argentin találkozó után kirobbant botrány miatt.

Az argentinok ellen 3-0-ra elvesztett elődöntő után a chileiek előbb Wolfgang Stark játékvezetőt támadták meg, aki a mérkőzésen két játékosukat is kiállította, majd az öltözőfolyosón sem nyugodtak meg, a bíró csak rendőri kísérettel tudta elhagyni a stadiont. A chilei futballisták ezután az utcán kezdtek el randalírozni, előbb megrongálták a buszukat, majd összeverekedtek a megfékezésükre kiérkező rendőrökkel. Több futballista könnyebb sérüléseket szenvedett.

"A nagy tét miatt nagy volt a feszültség, sajnos a chileiek nem tudták elviselni a vereséget - mondta Blatter. - Ilyesmi előfordul, nem szabad, hogy ez a kellemetlen esemény beárnyékolja a világbajnokság egyébként remek hangulatát. Nem értek egyet azokkal, akik az elmúlt napokban úgy nyilatkoztak, hogy válságban van a labdarúgás."

Kanadai rendőrök vs. chilei focisták

Mayne Nichols, a chilei szövetség elnöke elnézést kért a játékosok viselkedéséért. "A chilei szövetség nevében mindenkitől szeretnék elnézést kérni, futballistáink viselkedése elfogadhatatlan volt, tettükre nincs mentség."

Másként értelmezte ugyanakkor a történteket a chilei kormány, amely hivatalos levélben tett panaszt a kanadai politikai vezetőknél a helyi rendőrség fellépése miatt. Stark egyébként közellenség lett Chilében, az egyik népszerű videómegosztó oldal tele van olyan klipekkel, ahol a sípmestert gyalázzák, a legenyhébb jelző a náci, amivel illetik.