Vágólapra másolva!
A spanyol Alberto Contador nyerte a kerékpáros Tour de France idei első Pireneusokban rendezett szakaszát, amely után továbbra is a vasárnap második dán Michael Rasmussen vezet az összetettben.

A Mazamet és Plateau de Beille közötti, 197 km-es etap első 130 kilométere nem jelentett igazán nagy gondot a mezőnynek, hiszen sík terepen kellett haladnia a karavánnak, az utolsó csaknem 70 km-en azonban két kiemelt kategóriás emelkedőt is le kellett küzdeniük a versenyzőknek.

Az első kaptató a mezőnyt szétzilálta ugyan, de az esélyesek - egy szökevénycsoporttól majdnem öt percre lemaradva - sokáig egy bolyban haladtak, aztán kissé váratlanul leszakadt a szombati időfutamot fölényesen megnyerő kazah Alekszandr Vinokurov.

A célhoz vezető 16 km-es emelkedőn aztán már változott a kép, szinte méterről méterre fogyatkozott a Rasmussen fémjelezte boly. A dán nyugodtan tekert, majd miután segítői elfogytak mellőle, kevesebb, mint nyolc km-re a befutótól robbantott. Ritmusváltását egy rövid ideig még nyolcan bírták, majd két km-rel később már csupán a szakasz előtt az összetett harmadik helyén álló Contador tartott vele.

A két éllovas együtt ért a célhoz, de a hajrá a spanyolnak sikerült jobban, így bezsebelte a győzelmet, s miután a szombati napot követően második ausztrál Cadel Evans a német Andreas Klödennel közösen 1:52 perc hátránnyal futott be, összetettben is egy helyet előre ugrott.

14. szakasz, Mazamet-Plateau de Beille, 197 km:
1. Alberto Contador (spanyol, Discovery Channel) 5:25:48 ó
2. Michael Rasmussen (dán, Rabobank) azonos idővel
3. Mauricio Soler (kolumbiai, Barloworld) 37 mp hátrány
4. Levi Leipheimer (amerikai, Discovery Channel) 40 mp h.
5. Carlos Sastre (spanyol, Team CSC) 53 mp h.
6. Andreas Klöden (német, Astana) 1:52 p hátrány
7. Cadel Evans (ausztrál, Predictor - Lotto) a i.

Az összetettben:
1. Rasmussen 64:12:15 ó
2. Contador 2:23 p hátrány
3. Evans 3:04 p h.
4. Leipheimer 4:29 p h.
5. Klöden 4:38 p h.
6. Sastre 5:50 p h.

Hétfőn a Loudenvielle és Le Louron közötti, 196 km-es szakasz vár a mezőnyre.