Összekötik a GPS-t és a Galileót

Vágólapra másolva!
Az amerikai és az európai műholdas helymeghatározó rendszer ugyanazt a rádiófrekvenciát használja majd, így a navigációs berendezések kétszer annyi műholdat foghatnak be.
Vágólapra másolva!

Az Európai Unió és az Egyesült Államok tegnap állapodott meg a két navigációs rendszer összekötésében - adta hírül a Reuters. Az EU azt reméli, hogy az egyezség révén a Galileót gyorsabban befogadja a globális piac, és pénzügyi támogatást is nyerhet a projekthez, ha több gyártó karolja fel a rendszert, emellett felvetődött az egyesített műholdas hálózat közös védelmi célú alkalmazásának lehetősége is.

A navigációs készülékek tulajdonosai pedig jobb szolgáltatást kapnak majd, mivel megduplázódik a Föld körül keringő navigációs műholdak száma. Az eredetileg katonai felhasználásra létrehozott GPS-rendszer ugyanis 30 műholdat használ, a Galileóhoz pedig 2012 terveznek üzembe állítani ugyanennyit. A navigációs készülékek így több műhold jeleiből válogathatnak majd, így pontosabbá válik a helymeghatározás, és könnyebben találnak majd jelet ott is, ahol a domborzat vagy az épületek árnyékolják a rádióhullámokat.

A Galileo-program jelenleg 2,4 milliárd eurós hiánnyal küzd, amit az EU saját forrásaiból lesz kénytelen pótolni, miután a magánszektor érdeklődése lanyhult a rendszer iránt. Az USA kormánya eközben éppen felújítja a GPS-rendszert, és az új műholdak beszerzése zajlik, amelyeket 2013-ig állítanának üzembe.