Vágólapra másolva!
A Bielben zajló szuperverseny ötödik fordulójában Polgár Judit világossal az izraeli Borisz Avrukh ellen játszott és remizett. A spanyol megnyitású parti kölcsönös manőverezések mellett békés mederben zajlott, a küzdő felek 35 lépés után egyeztek meg döntetlenben. A játéknap rangadóját, az éllovasok összecsapását világossal megnyerte Magnus Carlsen az amerikai Alekszander Oniscsuk ellen. A 16 éves  norvég sakkozó egypontos előnnyel vezet a 10 fős tornán. Másodszor kapott ki az orosz Alekszander Motylev, időzavarban ezúttal is hibázott. Az azeri Tejmur Radzsabov ötödször remizett. Polgár Judit következő partiját sötéttel Motylevvel játssza.

Polgár Judit pályafutása során első alkalommal játszott Borisz Avrukh ellen. Az izraeli nagymester érthető módon félpontos előnyével nem vállalt szicíliai védelmű kalandokat, hanem a spanyol megnyitás berlini változatát játszotta meg. Judit elkerülte a gyors egyszerűsítéseket, de állásának felépítése nem ígért sokat. A kölcsönös manőverezés végig egyenlő pozícióban zajlott, és logikus volt a békekötés a 35. lépésben.

A negyedik fordulóban játszott Motylev-Carlsen parti drámai befejezése rányomta bélyegét kettőjük mai játékára. A 16 éves Magnus Carlsenre tegnap rámosolygott a szerencse, ez láthatóan megnyugtatta az ifjú titánt. A játéknap rangadóján holtversenyes társára, Alekszander Oniscsukra mért vereséget. Könnyedén játszott, jóval gyorsabban húzott amerikai ellenfelénél. Huszárjával belovagolt a sötét táborba, és bekasszírozott egy gyalogot. Oniscsuk játszhatott volna jobban is, majd leütött egy mérgezett gyalogot. A világos huszárok uralták a táblát, Carlsen remekelt, és Oniscsuk a tisztvesztést látva feladta a partit. Magnus egypontos előnyre tett szert.

Alekszander Motylevet megviselte az előző napi szörnyű baki, ritkán látható sakkvaksággal tette ütésbe futóját elfelejtkezve arról, hogy huszárja kötésben van. A kínai Bu Xiangzhi ellen túlzottan is komplikálta az állást, de közben időzavarba került, és ez ismét a végzete volt, másodszor is kikapott. A torna remikirálya nagy meglepetésre az azeri Tejmur Radzsabov, ötödik partija is pontosztozkodással végződött. A svájci Yannick Pelletier kedvezőbb pozícióban kínálta a döntetlent. Kettős vereség után remivel folytatta szereplését a holland Loek van Wely, az orosz Alekszander Griscsukkal a Nimzoindiai védelem népszerű változatában kiegyenlített küzdelmet vívott, nem rontott, kiharcolta a fél pontot.

Forrás: [origo]

A frissítő Carlsennek adott szárnyakat

Az ötödik forduló eredményei:
Yannick Pelletier (svájci, 2591) - Tejmur Radzsabov (azeri, 2746) döntetlen (Királyindiai védelem, 22)
Loek van Wely (holland, 2679) - Alekszander Griscsuk (orosz, 2726) döntetlen (Nimzoindiai védelem, 38)
Magnus Carlsen (norvég, 2710) - Alekszander Oniscsuk (amerikai, 2650) 1 - 0 (Vezércsel, 39)
Bu Xiangzhi kínai, 2685) - Alekszander Motylev (orosz, 2650) 1 - 0 (Elfogadott vezércsel, 39)
Polgár Judit (magyar, 2707) - Borisz Avrukh (izraeli, 2645) döntetlen (Spanyol megnyitás, 35)

A verseny állása:
1. Magnus Carlsen 4 pont
2-3. Borisz Avrukh és Alekszander Oniscsuk 3
4-7. Polgár Judit, Bu Xiangzhi, Alekszander Griscsuk és Tejmur Radzsabov 2,5
8-9. Alekszander Motylev és Yannick Pelletier 2
10. Loek van Wely 1

A hatodik forduló párosítása:
Radzsabov - Avrukh
Motylev - Polgár Judit
Oniscsuk - Bu Xiangzhi
Griscsuk - Carlsen
Pelletier - Van Wely