A MySpace halottait gyűjti egy szájt

Vágólapra másolva!
Képzelje el, hogy valaki az elhunyt iWiW-felhasználók oldalainak gyűjtésére indít weboldalt. Egy amerikai vállalkozó pontosan ezt csinálja, csak épp a tengeren túl népszerű MySpace.com-on.
Vágólapra másolva!

A MyDeathSpace.com nevet viselő weboldalon egy rövid ismertető és egy portré formájában jelenik meg a frissen felkerült elhunytak nekrológja, és a MySpace-oldaluk linkje - számol be róla az AP hírügynökség. A szájtot még 2005-ben indította el a jogi asszisztensként dolgozó Mike Patterson, aki először két tinédzser korú lány profilját kutatta fel az amerikai közösségi szájton, akiket az apjuk gyilkolt meg - bevallása szerint unalmában.

Unalmában keresgélt az ötletgazda

Az első ilyen találatot további keresgélés követte, ami morbid hobbivá nőtte ki magát: akárhányszor tizenévesek halálhírét hallotta, mindig megpróbálta megkeresni a profiljukat a MySpace-en, legtöbbször sikerrel, ami nem csoda, hiszen az oldal főleg a fiatalok körében népszerű. Innen már csak egy lépés volt a MyDeathSpace elindítása, amely sajátos formában állít emléket az áldozatoknak.

A halálesetek leírását a hírekből vagy blogokból vett információk alapján állítják össze a szájt szerkesztői, akik beküldött anyagokból is dolgoznak. Jelenleg több mint 2700 bejegyzés található az oldalon, amelyet több mint százezer látogató keres fel nap mint nap, amiből Patterson reklámbevételekre is szert tesz, és emellett fizetős extra szolgáltatásokat is kínál. A MyDeathSpace az erőszakos haláleseteknél a gyanúsítottak képét, vagy ha van, MySpace-profiljának linkjét is közzé teszi a rendőrségi hírek alapján. Ebből viszont már adódott probléma, amikor egy névazonosság miatt valaki mást állítottak pellengérre gyerekgyilkosság vádjával.

Virtuális emlékhelyek

A halottak profiloldalainak gyűjtését a MySpace üzemeltetői teszik lehetővé azzal, hogy csak a rokonok kérésére veszik le az elhunyt felhasználókat a rendszerből. A közösségi szájton gyakori, hogy maguk a szülők, barátok használják virtuális emlékhelyként a MySpace-oldalt, például úgy, hogy üzeneteket írnak rajta az elhunytnak. A MyDeathSpace-en ezzel szemben a felhasználók inkább csak rácsodálkoznak a halálesetekre, vagy azt találgatják, hogyan történhetett egyik-másik baleset vagy incidens.