Vágó István kíméletet kér

Vágólapra másolva!
Sarlatánok kíméljenek a címe Vágó István rovatának, jövő héttől már egy hetilapban is ostorozza az ezoterikus gyógymódokkal próbálkozókat.
Vágólapra másolva!

Korántsem ez az első eset, hogy az RTL Klubon évekig nagy sikerrel futó Legyen Ön is milliomos! műsorvezetője kikel az ezoterikus tanokat hirdetők ellen. A horoszkópokat sem veszi komolyan, ahogy a kézrátételes gyógymódban sem hisz, és ezt szóvá is teszi, ha a téma szóba kerül - a minap épp a Reggeli című műsorban vívott szócsatát egy önmagát gyógyítónak tartó férfival.

Az [origo]-nak ma elmondta, hogy az ATV-n futott már tévéműsora, mely ezen témákat ostorozta. "Talán emlékeznek még a tévézők az X-aknák-ra: ez régi mániám, egyfajta misszionáriusi hevülettel támadom a furcsa gyógymódokat hirdetőket. A szkeptikusok társasága a dolgok lényegét fogja meg, a fiatalok merészebben támadják a sarlatánokat, mint a korosabb tudósok. Most indul egy heti rovatom a Képes Újságban, ott bővebben kifejthetem a véleményem a nem bizonyított orvoslásról" - mesélte.

Úgy látja, ha a gyógyító száz betegen végigmegy, és több beteg lesz egészséges utána, mint ahány spontán gyógyulással lenne újra a régi, akkor lenne csak érdemes bármiről vitát nyitni. "De akkor is alapos megfigyelés kéne, meg kellene vizsgálni a mechanizmust. Különben vicces, hogy a gyógyítók lesarlatánozzák egymást, mi közben nem tudjuk hogyan megkülönböztetni őket, nem adnak támpontot" - tette hozzá.

Vágó az [origo] Vendégszobájában pár hónappal ezelőtt hosszan ostorozta már az asztrológiát is: "Az egész téma humbugra épül, minden állításuk légből kapott, és semmit soha nem bizonyítanak. Szívem szerint bizonyítási eljárást rendelnék el egy asztrológus ellen, hogy igazolja, honnan veszi az adatait. Azért alakult nemrégiben a Szkeptikusok Társasága, hogy többek között ilyesmiről is elmélkedjünk. Tudni kell, hogy a tudomány sohasem állította, hogy mindent tud, ez ugyanis annak a végét jelentené. A legtisztességesebb, ha azt mondjuk, hogy valamire még nem tudjuk a választ, de keressük" - mondta akkor.

Hogy tévézésről is szó essék: Vágó ősszel a Pókerarc című műsorban tér vissza, Sebestyén Balázzsal. De nem a Korda György nyomán elterjedt pókerőrület gyűrűzött át az RTL Klubra: egy olyan kvízshow-ról van szó, amelyben a tudás mellett rendkívül fontos szerepet játszik a pókerben gyakran alkalmazott blöffölés is. Nem kell, hogy a játékosok mindent tudjanak, az is elég, ha csak úgy tesznek - ez azért lehetséges, mert a játék során mindenki csak a saját pontszámát látja, fogalma sincs arról, hogy hozzá képest hogyan állnak a többiek.