Országszerte befejezték az aratást

Vágólapra másolva!
A múlt hét végére az országban mindenhol végeztek a gazdálkodók a nyári betakarítással, 1,92 millió hektárról összesen 6,2 millió tonna gabonát hordtak a magtárakba - mondta Benedek Fülöp, az agrártárca szakállamtitkára az Országos Aratási Koordinációs Bizottság ülését követően.
Vágólapra másolva!

Elmondta: őszi búzából 1,12 millió hektárról vitték magtárba a termést. Országosan hektáronként átlagosan 3,6 tonna volt a terméshozam, összesen 4 millió 9 ezer tonna őszi búzát takarítottak be. Ez csak gyenge közepes terméseredménynek számít, viszont az idei búza minősége kiváló. Mindez azt jelenti, hogy a betakarított termés legalább 80 százaléka étkezési vagy úgynevezett javító minőségű.

Őszi árpát 187 ezer hektáron vetettek, a termésmennyiség elérte a 688 ezer tonnát, ami 3,67 tonnás termésátlagot jelent hektáronként. A rozst 41 ezer hektárról aratták le, hektáronként valamivel több, mint 2 tonnás termésátlaggal, ami összességében 84 ezer tonnát jelent.

A tavaszi árpa termésátlaga 2,58 tonna volt hektáronként, ez 142 ezer hektárról összesen 366 ezer tonna termést jelent.

Repcét 222 ezer hektárról takarítottak be 2,18 tonnás hektáronkénti termésátlaggal, ami 487 ezer tonna össztermést jelentett. Tritikálét 136 ezer hektárról hordtak a magtárakba, 2,9 tonna hektáronkénti termésátlaggal, ami így mintegy 400 ezer tonnás össztermést adott.

Zabból összesen mintegy 125 ezer tonna termett az országban 61 ezer hektáron 2,1 tonnás hektáronkénti termésátlaggal. Magborsót 20 ezer hektáron arattak 2,2 tonnás hektáronkénti termésátlaggal összesen mintegy 46 ezer tonnát.

A szalma betakarítását 1,25 millió hektáron végezték el, ami 82 százalékos készültséget jelent. A tarlóhántás készültsége 63 százalékos, és így 1,2 millió hektáron végeztek ezzel a munkával.

A kukoricát várhatóan 1 millió hektárról takarítják be az idén, előreláthatólag 4 tonnás hektáronkénti termésátlaggal, ami 4 millió tonnás termést jelent. Ez a jelenlegi állapotot tükrözi, az augusztusi időjárás a terméseredményen még változtathat.

A napraforgónál a betakarítandó terület nagysága mintegy 531 ezer hektár. A várható termésátlag 1,75 tonna körül mozog majd, és így az össztermés mintegy 929 ezer tonna körül alakulhat az országban.