Vágólapra másolva!
Bronzérmet szerzett Verrasztó Evelyn és Kerékjártó Tamás 200 m vegyesen, Szepesi Nikolett 200 m háton, valamint a női 4x100-as vegyesváltó a párizsi francia nyílt úszóbajnokság utolsó napján. A magyar küldöttség egy második, illetve hat harmadik hellyel térhet haza a francia fővárosból.

Verrasztó vasárnap - a viadal honlapja alapján - 2:14.03 perces egyéni csúccsal csapott a célba az ukrán Jana Klocskova (2:12.16) és a lengyel Katarzyna Baranowska (2:12.53) mögött. Eredménye olimpia A-szint. Ugyanebben a számban Hosszú Katinka nyolcadik lett 2:17.57-tel. Verrasztó később nyolcadikként zárt 100 m pillangón, 1:00.47-tel. Elsőként az orosz Irina Beszpalova ért célba (58.42 mp).

Kerékjártó 2:01.70 perc alatt teljesítette versenyét. Ugyanebben a számban Kis Gergő 2:02.15 perccel ötödik lett. Az aranyérmet a brit James Goddard (2:00.90) érdemelte ki.

Szepesi 2:12.08 percet úszott, a győzelmet 2:09.06-tal az olasz Alessia Filippi szerezte meg.

A női 4x100 méteres vegyes váltóban a Szepesi, Kovács, Boulsevicz Beatrix, Verrasztó négyes hazai csúcshoz közeli 4:06.68 perces idővel lett harmadik. A leggyorsabbak az oroszok voltak, 4:04.20-szal.

A 200 m mellen olimpiai bajnok Kovács Ágnes ezúttal hatodikként zárt 100 méteren, 1:10.43 perces idővel. Nyert az osztrák Mirna Jukic 1:08.72-vel.

A férfiak 100 méteres gyorsúszását a svéd Stefan Nystrand remek idővel, 47.91 mp-cel nyerte. Ennél jobbat mostanáig csupán a 47.84-gyel világcsúcstartó holland Pieter Van Den Hoogenband ért el.

Verrasztó Evelyn: "Vegyesen kicsit gyorsabban kellett volna kezdenem pillangón és háton, de akkor talán nem maradt volna annyi erőm a mellre. Apu (Verrasztó Zoltán, Evelyn edzője) is azt mondta, hogy az első százat talán jobban meg kellett volna fogni, de összességében elégedett volt, és én is az vagyok. Talán így benne maradt öt tized, ami az országos csúcs megdöntéséhez akár elég is lehetett volna, az első kettőhöz viszont úgysem lett volna sok közöm, mert a 2:12 nekem még sok. A vegyesúszásnak úgyis az a lényege, hogy minél többször ússza le az ember versenyen, annál jobban összeáll az egész. A pillangó nem volt olyan jó, mint tegnap, kicsit kiúsztam magam vegyesen, meg aztán hiába jöttem fel a második ötvenen, kilencvennél vizet nyeltem, és ez kicsit megütött..."

Szepesi Nikolett: "Turi György keményen leszúrt, mert elég gyengén kezdtem, az első százon csaknem másfél másodperccel maradtam el attól, amit leírt a papírra. Nem tudom, talán tudat alatt tartalékoltam, hogy bírjam a második százat is, és a végén sikerült lehajráznom az ukrán lányt. Végül is ez az első érmem nagy nemzetközi versenyről - lehetett volna talán ezüst, de jó érzés, hogy nem megyek üres kézzel haza."

Kerékjártó Tamás: "Nem láttam az angolt a nyolcas pályán, de ha látom, akkor sem fogom be. Ma legalábbis nem: ahhoz csúcsformában, tökéletes állapotban kell lennem, hogy két percen belül ússzak, márpedig most messze nem vagyok a topon. Ezt mutatja, hogy az országos bajnokságon szinte hajszálra ugyanennyit mentem - igaz, arra nem gondoltam, hogy a mezőnyben lesz bárki, aki 2:01-en belül tud majd."

Kis Gergő: "Bár ez nem az én számom, kifejezetten jól jött ki a lépés, 1.2 másodperccel úsztam jobbat az egyéni csúcsomnál, kicsit érzem is a karom és a lábam. A hátúszást elrontottam, nekimentem a kötélnek, a fordulóm sem jött ki jól - ha ott nem hibázok, én is dobogóra állhatnék. De nem bánkódom, ez a négy nagy kifejezetten jól sikerült, úgyhogy jöhet a megérdemelt nyaralás."

Kovács Ágnes: "A rajtom elég rosszul sikerült, rövidet ugrottam, talán utolsónak fordultam, ami sosem kellemes. Nem tudom, miért volt ez, jól ment a rajtolás az előfutamokban és az elődöntőkben is, aztán ötvenen és most százon is elszúrtam a döntőben. Ugyanakkor nem ezen múlt az, hogy érmes leszek-e vagy sem: öt tizednyi előny volt ez a többieknek, legfeljebb negyedik lehettem volna, ami egy ilyen versenyen nem nagy különbség. A fontos az, hogy most - beleszámítva a mai malőrt is - már stabilan tudom a 2:10 elejét. Február-március táján, az újrakezdést követően 2:11-nél jártam, azaz szép fokozatosan haladok az úton."

Kiss László szövetségi kapitány a négy napról és a női vegyes váltó bronzérméről: "Kimerítő szezon végén sikerült bizonyítanunk, hogy azért ott vagyunk a jók között Európában: az egy ezüst- és öt bronzérem, továbbá az értékes helyezések egyaránt mutatják, jó úton járunk. Az eredmény értékelésénél azt sem szabad elfeledni, hogy a két legjobbunk nélkül indultunk. A verseny legszebb eredménye a női váltó bronzérme: ez egy rendkívül sokra hivatott társaság, amely az olimpiáig akár három-négy másodpercet is javulhat, különös tekintettel arra, hogy Boulsevicz Bea kivételével mindenkinek kellett úsznia ma, azaz nem a legfrissebben álltak oda a rajthoz. Viszont mindannyian kiúszták magukat, megérdemelten állhattak fel a dobogó harmadik fokára."