Vágólapra másolva!
A holland bajnokságban az elmúlt három szezonban egyaránt a PSV Eindhoven végzett az élen, de a legutóbbi aranyérem már csak elképesztően szoros küzdelemben lett az eindhovenieké. A klub a nyáron két kulcsemberétől is megvált, és nagy kérdés, hogy Philip Cocu, illetve Alex távozását Ronald Koeman mester miként fogja kompenzálni, a korábbi évek sikerei alapján ugyanis most is csak az aranyérem lehet a célja a gárdának.

A legutóbbi pontvadászatban a PSV szinte végig vezette a tabellát Hollandiában, és március közepén már nyolc pont volt az előnye riválisaival szemben. Három fordulóval a zárás előtt viszont a fór kétegységnyire, az utolsó előtti játéknapon pedig nullára csökkent.

Az utolsó mérkőzés előtt három együttesnek (PSV, Ajax Amsterdam, AZ Alkmaar) is ugyanannyi pontja volt, és mivel a kiírás szerint ilyen esetben a gólkülönbség dönt, így az Alkmaar volt a legkedvezőbb helyzetben: az AZ-nak csak nyernie kellett volna az Excelsior Rotterdam otthonában, és megszerezte volna az aranyat.

Louis van Gaal együttese kétszer is egyenlíteni tudott, pedig hamar emberhátrányba került, és 2-2-es állásnál tíz emberrel is támadott, de csak egy kapufáig jutott, a rotterdamiak viszont betaláltak, így az AZ kikapott, és elúszott számára az elsőség. A PSV és az Ajax viszont egyaránt megnyerte a maga meccsét, ám hiába volt eredetileg az amszterdamiak gólkülönbsége jobb, ők csak két góllal verték a Willem II-t, míg az eindhoveniek 5-1-re diadalmaskodtak a Vitesse ellen, aminek köszönhetően egyetlen találattal jobb lett a gólkülönbségük - és így bajnokok lettek.

A visszavonuló csapatkapitány, Philip Cocu ennél szebb búcsút el sem képzelhetett volna magának, főleg, hogy ő szerezte a bajnoki címet érő ötödik találatot. A veterán középpályás már jó előre bejelentette, hogy az idény végeztével szögre akasztja futballcipőjét, így a PSV-nél tisztában voltak vele, hogy őt a nyáron pótolni kell, mint ahogyan azt is sejteni lehetett, hogy a brazil középhátvéd, Alex is távozni fog - elvégre ő csak kölcsönben szerepelt a Chelsea FC-től.

Mind a két labdarúgó igazi vezéregyénisége volt a Philips-gyáriaknak, ráadásul úgy távoztak az egyesülettől, hogy egyikükért sem kapott pénzt a klub. Persze nem csak ők mentek el a csapattól a holtszezonban, de a többi távozó csak kiegészítő ember volt, még az olyan nagy nevek is, mint Patrick Kluivert, Michael Reiziger vagy Diego Tardelli.

Játékoseladásból tehát az elmúlt évekkel ellentétben nem jött be pénz az egyesület kasszájába, és ennek megfelelően költekezni sem nagyon lehetett. A nyáron tulajdonképpen egyetlen focistáért adtak ki nagyobb összeget a PSV-nél: a Vitesse Arnhem szerb támadója, Danko Lazovic hatmillió euróért érkezett. A csatár személye meglehetősen érdekes, hiszen korábban a Feyenoordnál nem tudott állandó játéklehetőséget szerezni magának, mint ahogyan a Bayer Leverkusennél sem ragadt meg - az előző szezonban viszont a Vitesse-ben húsz alkalommal volt eredményes, a rotterdami drukkerek legnagyobb bosszúságára.

Ha a PSV-ben is képes lesz hasonló teljesítményre, akkor a Feyenoord hívei alighanem még dühösebbek lesznek. Más kérdés, hogy a PSV-nek nem annyira a támadósort, hanem inkább a védelmet és a középpályát kellett megerősítenie, és természetesen a klub erre is tett megfelelő lépéseket.

A NAC Breda balhátvédjének, Mike Zonneveldnek a szerződtetése például tökéletesen érhető volt, hiszen ezen a poszton az előző szezonban vagy a mexikói Carlos Salcido, vagy a brazil Alcides játszott, akik inkább középhátvédként képesek jó teljesítményre. Zonneveld egyébként egykoron az Ajaxnál kezdte a pályafutását, és nem volt az egyetlen volt amszterdami focista, aki a nyáron érkezett a PSV-hez: az eindhoveniek ugyanis leigazolták az Ajax dán labdarúgóját, Kenneth Perezt, aki a csatársorban és a középpályán is bevethető.

Forrás: EPA

Salcido (jobbra) mozdulatát Raúl látni sem akarja

Szintén a középpályára szerződtették a VfL Wolfsburg holland focistáját, Tommie van der Leegtét, aki 13 évvel ezelőtt a PSV-ben mutatkozott be a holland élvonalban, de akkor nem tudta megvetni a lábát a csapatban, így később több holland egyesületnél is megfordult, mielőtt a Bundesligába igazolt volna. Sokan úgy vélték, hogy Van der Leegte Cocu helyettesítésének céljából érkezett, de az eddigi előkészületi mérkőzések alapján úgy tűnik, hogy a hazatérő középpályás megint csak kiegészítő ember lesz.

Miközben a csapatkapitányi karszalagot Cocutól a belga Timmy Simons örökölte meg, addig a pályán két, kölcsönből visszatért labdarúgó pótolhatja majd a veterán focistát - mégpedig két olyan játékos, akik a nyáron egyaránt U21-es Európa-bajnoki címet nyert a holland korosztályos válogatottal.

Ismael Aissati és Otman Bakkal a legutóbbi idényt egyaránt az FC Twentében töltötte kölcsönben, de mindketten PSV-nevelésnek számítanak, és a jelek szerint Koeman mester mindkettejüknek több játéklehetőséget ad majd. A moszkvai tornán az AC Milan és a Real Madrid ellen például mindketten a kezdő tizenegy tagjai voltak - Bakkal itt a csatársorban játszott, ahol szintén képes jó teljesítményre.