Vágólapra másolva!
A Villarreal CF együttese az elmúlt években valósággal berobbant a nemzetközi futballba, hiszen a klub kétszer is elődöntőt játszott az európai kupákban, és európai Aranycipőst is adott. A BL-elődöntős együttesből Juan Román Riquelme már a szezon közben, Diego Forlán pedig a nyáron távozott, és a nyáron alaposan kicserélődött a gárda kerete - de Juan Manuel Pellegrini mester így is az élmezőnybe várja együttesét.

A Sárga Tengeralattjárónak becézett egyesület másfél évvel ezelőtt, 2006 áprilisában BL-elődöntőt játszott az Arsenal FC ellen, és nem sok hiányzott ahhoz, hogy kiharcolja a hosszabbítást, hiszen az utolsó percben Juan Román Riquelme tizenegyest hibázott. Az akkori kezdőtizenegyből ma már csak öten tagjai a Villarreal keretének, vagyis alig több, mint egy év alatt a csapat szinte teljesen kicserélődött.

A siker legfőbb letéteményesének tartott argentin játékmester, Riquelme már a legutóbbi szezon közben elhagyta az egyesületet: a focista konfliktusba keveredett a trénerre, a chilei Juan Manuel Pellegrinivel, és nem is ment neki úgy a játék, így aztán januárban kölcsönadták a Boca Juniorsnak - ahol aztán régi önmagát idézte. Ekkor egyébként úgy tűnt, hogy a klub rövid tündöklése véget is ér, elvégre a gárda februárban csak a 12. hely környékén tanyázott, és nem sok jel mutatott arra, hogy ennél sokkal feljebb léphet a bajnokság hátralévő részében.

Az utolsó nyolc fordulóban azonban a Villarreal teljesen váratlanul menetelni kezdett, és egyetlen pontot sem veszített, a remek hajrának köszönhetően pedig egészen az ötödik pozícióig nyomult előre, ami az egyesület történetének második legjobb eredménye - ennél előrébb csak 2005-ben végeztek, amikor harmadikok lettek, és ezzel bejutottak a BL-be. A mostani ötödik pozíció UEFA-kupa-indulást ért, vagyis a Sárga Tengeralattjáró megint kiharcolta a nemzetközi kupaszereplés jogát.

A nyáron aztán Pellegrini mester tovább folytatta a csapat átalakítását, és jó néhány "régi motorostól" megvált - ennek lett az eredménye, hogy a BL-elődöntős csapatból alig maradtak. Az argentin balhátvéd, Rodolfo Arruabarrena ingyen távozott az AEK Athénba, a bolíviai Juan Manuel Penát a Celta Vigónak passzolták le, a középhátvéd Quique Álvarez a Recreativo Huelvába ment el - ezen transzferek nem sok pénzt hoztak a konyhára. Annál inkább az uruguayi csatár, Diego Forlán eladása, akiért az Atlético Madrid 21 millió eurót fizetett ki.

A Newcastle United által megvett bal oldali védő, José Enrique hatmilliós bevételt jelentett, és a Villarreal ugyanennyit kasszírozott egy olyan focistáért is, aki egyetlen percet sem játszott a csapatban, sőt, még csak nem is edzett az egyesületnél. Az argentin középhátvédet, Roberto Ayalát eredetileg ingyen szerezték meg a Valencia CF-től, de a játékos a Copa América alatt megegyezett a Real Zaragozával, és hatmilliós kivásárlási záradékát kifizetve át is igazolt az aragóniaiakhoz.

Persze ilyen sok távozó mellett persze érkezőkre is szükség volt, és a klubnak immár a pénze is megvolt ahhoz, hogy jelentősen erősítsen - más kérdés, hogy hiába fizettek ki összesen 25 millió eurót az új játékosokra a nyáron, egyelőre így is majd kilencmilliós nyereséggel állnak. A klub legdrágább igazolása a Manchester United olasz támadója, Giuseppe Rossi volt, akiért közel tízmillió eurót fizettek ki - jó ajánlólevél volt, hogy a csatár a legutóbbi szezonban fél év alatt kilenc találatot szerzett a Serie A-ban az FC Parma színeiben.

Forrás: EPA

Giuseppe Rossiért közel 10 millió eurót áldozott a Villarreal

Nem sokkal volt olcsóbb nála a Girondins Bordeaux francia válogatott védekező középpályása, Rio Mavuba, aki nyolcmillióba került - őt alighanem két honfitársa, Robert Pires és Pascal Cygan győzte meg arról, hogy érdemes a Villarrealba szerződnie. A középpályára érkezett még Santi Cazorla, aki az előző szezonban kölcsönben a Recreativo Huelvában játszott, mégpedig nem is akárhogyan: a Don Balón osztályzatai alapján ő volt a Primera División legjobb futballistája!

A leginkább azonban a védelem cserélődött ki: a Real Madrid cserekapusát, Diego Lópezt hétmillióért vették meg, az RC Deportivo spanyol válogatott balhátvédje, Joan Capdevila ingyen érkezett, és ezen kívül megszerezték még az uruguayi Nacional válogatott középső védőjét, Diego Godínt. A hírek szerint egyébként Pellegrini még egy középhátvédet szeretne igazolni, hiszen az argentin bekk, Gonzalo Rodríguez, aki már az előző szezonban is csak hat meccsen szerepelt, ismét súlyosan megsérült: a kiszemeltek között ott van a Real Betis játékosa, Juanito, illetve a Portsmouth FC angol focistája, Sol Campbell.

A mester azonban már így is elégedett a felkészülési időszakkal, leginkább azért, mert Gonzalón kívül mindenki egészséges - márpedig az előző idényben rengeteg volt a sérültje a csapatnak, elég, ha csak Robert Piresre vagy Nihat Kahvecire gondolunk. Most mindketten a gárda rendelkezésére állnak, és az előkészületi mérkőzések alapján ott is lesznek a kezdők között, de a támadó részlegben nagy konkurenciaharc várható, hiszen a csatársorban Rossi és Nihat mellett ott van még a mexikói Guillermo Franco és a dán Jon Dahl Tomasson is.

Forlán az Atléticóba szerződötthttp://www.origo.hu/sport/focivilag/20070701-futballistat-vegyenek==forlan-grosso.html