Vágólapra másolva!
A Magyar Atlétikai Szövetség elnöksége szerdán jóváhagyta az Oszakában augusztus 25-től szeptember 2-ig zajló világbajnokságra utazók névsorát, eszerint tizenkét versenyzőnk méretheti meg magát Japánban. A célitűzés három-négy döntős hely megszerezése, s a szakvezetés bízik benne, hogy egy érmet is sikerül begyűjteni.

Az oszakai világbajnokságon Németh Roland (100 m), Kürthy Lajos (súlylökés), Kővágó Zoltán, Máté Gábor (mindkettő diszkoszvetés), Pars Krisztián (kalapácsvetés), Olteán Csongor (gerelyhajítás), Zsivoczky Attila (tízpróba), Czukor Zoltán (50 km gyaloglás), Petráhn Barbara (400 m), Vári Edit (100 m gát), Győrffy Dóra (magasugrás) és Divós Katalin (kalapácsvetés) képviseli a magyar színeket. A világranglistán Pars áll a legelőrébb, a negyedik helyen, így ő mindenképpen éremesélyes, de az olimpiai ezüstérmes Kővágó (12.), valamint Máté (11.) is a legjobbak között zárhat.

- Kik azok, akik még szóba jöhettek volna, de mégsem utaznak? - kérdeztük Mérei László szakmai igazgatót.
- A rúdugró Molnár Krisztina saroksérüléssel bajlódik, csak rövid nekifutásból tud ugrani, ezért lemondta a részvételt. A kalapácsvető Annus Adránnak csupán B szintje volt, ezzel is nevezhető lett volna, de neki a térdével vannak gondjai. A gátfutó Kiss Dánielt már meg is műtötték, az akadályfutó Tóth Lívia lábadozik. A női maratonfutók közül Rakonczai Bea sérült, Kálovics Anikó eleve nem tervezte be a vb-t a versenyprogramjába, Teveli Petra pedig inkább a bangkoki Universiadén indul. Mint ahogy 1500-on vagy 5000 méteren Papp Krisztina, valamint az Egyesült Államokban tanuló kalapácsvető Orbán Éva is. A felsoroltakat tekintve kétségkívül jóval népesebb lehetett volna a vb-csapatunk.

- Mi a célkitűzés Oszakában?
- Három-négy döntős hely megszerzése. S ha minden optimális lesz, akkor egy érmet is begyűjthetünk.

- Jelen helyzetben erre Pars Krisztiánnak van a legnagyobb esélye?
- A világranglistás pozíciója alapján neki, de nem akarjuk a vállára tenni a terhet.

- Legutóbbi vb-érmesünk, a 2005-ben Helsinkiben harmadik helyezett Zsivoczky Attila sérülése után milyen formában van?
- Attilának tavaly megműtötték az Achilles-inát, de sajnos egy ápilisi edzőtáborban rásérült a vádlijára. Az egyéni ob-n hat számban idult, s úgy néz ki, a vb-n 8000 pont körüli eredményt érhet el, amivel a legjobb nyolc közé kerülhet.

- Oszaka nagyon messze van, mennyire lesz "drága" ez a vb számunkra?
- A Nemzetközi Atlétikai Szövetség néhány éve átalakította a támogatási rendszerét. Ennek köszönhetően valamennyi versenyzőnek állják a szállás- és az utazási költségeit is, ami nagyon nagy segítség számunkra.