Konnektor helyett dizájnos mobil akkumulátor

Vágólapra másolva!
Bármilyen hasznos is legyen egy hordozható fényképtároló, vagy mobiltelefon hosszabb utazások során, áram nélkül egyik sem bírja sokáig szusszal. Ezúttal egy olyan apró eszközt próbáltunk ki, amely képes szinte bármilyen USB-s készüléket feltölteni.
Vágólapra másolva!

Amikor a Vosonic digitális háttértára járt nálunk, hamar kiderült, hogy fényképek tárolására jó megoldás lehet, viszont beépített akkumulátora legfeljebb két órás működésre elég, vagyis többnapos túrákra már nem alkalmas. Persze erre gyógyír lehet egy autós szivargyújtó, vagy akár egy mezei konnektor, aminek segítségével újra életre kap a készülék.

Sok esetben viszont nem ilyen egyszerű a megoldás, ugyanis másodosztályú vonatokon és repülőkön nincs áramforrás, illetve egyes országokban az itthonitól eltérő csatlakozókat használnak az elektromos szolgáltatók. Extrém helyszíneken, például sivatagban, az Északi-sarkon, vagy a Himaláján pedig egyáltalán nincs áram. Ekkor jön a képbe a hordozható akkumulátor!

Forrás: [origo]

Pengevékony divatkütyü

Első ránézésre az APC Mobile Power Pack akár egy trendi mobiltelefonnak vagy PDA-nak is tűnhet: a mindössze 14 milliméter vastag, 90 grammos eszköz fénylő fekete borítást kapott. A mobil akkumulátor használata rendkívül egyszerű, ugyanis egyetlen gomb található csak rajta. Ennek lenyomásával ellenőrizhető a lítium-polimer áramforrás töltöttségi állapota, ezt négy fokozatban jelzi az előlapon lévő világító fehér csík.

Ezen kívül még két darab csatlakozót tettek a készülék oldalára. Meglepő módon mindkettő USB csatoló, az egyik normál, a másik mini méretben: ezeken keresztül lehet tölteni magát az APC kütyüt, illetve az USB-s eszközöket.

Forrás: [origo]

Akár 55 óra üzemidő

A hivatalos specifikáció szerint az apró aksi legfeljebb 55 órával hosszabbítja meg egy iPod nano működési idejét. Mi a Vosonic VP2160-as mobil háttértárral és egy szabványos USB-csatlakozóval felszreelt Motorola pengemobillal teszteltük az amerikai mérnökök munkáját. Az előbbi eszköz töltése gyakorlatilag teljesen lemerítette az APC-t, igaz, a digitális koffer feltöltése konnektorról is három órába telik. A mobiltelefonnal már sokkal jobb tapasztalatokat szereztünk, a lemerült penge-Motorolát háromszor is fel lehetett tölteni róla.

A lemerült zsebakkut a mellékelt hálózati adapterrel, vagy bármilyen USB-porton keresztül fel lehet tölteni. Sajnos ilyenkor is sokat kell várni, nekünk valamivel több, mint három óráig tartott ez a folyamat.

Forrás: [origo]

Legfeljebb 3000 méterig használható

A Mobile Power Pack gyári adatai szerint 0 és 40 C fok között, maximum háromezer méterig működőképes, így például a Himalájára már nem a legjobb választás. Talán nem véletlen, hogy Jelinkó Attila, a Mount Everest megmászása során inkább lítium-ceruzaelemeket vitt magával, ezek ugyanis akár - 40 fokon is használhatók.

A hagyományos elemek használatához viszont valamilyen adapterre van szükség: ilyet gyárt maga az APC is - körülbelül négyezer forintos áron - de barkácsolni is lehet házilag. Több weboldalt találtunk, ahol részletesen bemutatják, hogyan lehet pár ezer forintból házilag mobil töltőt készíteni. Alternatív megoldást jelent extrém helyzetekben egy napelemes eszköz, ezek hátránya viszont, hogy többnyire nagyon lassan töltik fel a készülékeket.

Az APC dizájnos akkuja nagyjából 20 ezer forintért lehet megvenni idehaza. A készüléket a Motorolán kívül másfajta telefonokkal is lehet használni, de ehhez megfelelő USB-adapter kábelt kell vásárolni hozzájuk, ami legalább 3-4 ezer forintba kerül. Digitális fényképezők, mp3-lejátszók közül is csak azokkal a típusokkal működik együtt, amelyeket USB-csatlakozóról is lehet tölteni, vásárlás előtt ezért érdemes leellenőrizni a meglévő eszközöket, hogy támogatják-e ezt a funkciót.