Vágólapra másolva!
Pakson, az V. Marx György emlékverseny hetedik fordulója után a címvédő Pentala Harikrishna átvette a vezetést. Az indiai nagymester az első fordulótól élen álló Viktor Korcsnojra mért vereséget, és mesterhármassal félpontos előnyre tett szert. Balogh Csaba könnyedén győzte le a kínai Hou Yifant, és ezzel visszavágott az első körben elszenvedett vereségéért. Döntetlennel zárult a paksi rangadó, Ács Péter és Berkes Ferenc összecsapása.

A kezdeti bizonytalankodás után formába lendült Pentala Harikrishna fontos győzelmet ért el a viadal hetedik játéknapján. Úgy tűnt, hogy az elfogadott vezércselű partiban Viktor Korcsnoj kiegyenlítést ért el, de az indiai nagymester kis kezdeményezését a torna doyenjének nagy hibáját kihasználva döntő előnnyé fokozta. A 76 éves nagymester másodszor kapott ki, és át kellett engednie éllovasi pozícióját.

Könnyen vágott vissza Balogh Csaba az első félidőben elszenvedett vereségért. A 13 éves kínai Hou Yifan a szicíliai védelem Najdorf-változatában gyengélkedett. Királyszárnyi gyalogszerkezete meggyengült, világos támadását gyalogáldozattal próbálta leszerelni, de újabb anyagi veszteség után egykapussá vált a játszma. Balogh Csaba a győzelemmel befogta Korcsnojt, és vele játssza következő partiját.

A Grünfeld védelem ún. magyar változatában csapott össze a két paksi sakkozó. Berkes Ferenc a holland Jan Timman receptjét játszotta meg, vezért nyert három könnyűtisztért cserébe, az elmélet kölcsönös esélyű, bonyolult állásnak értékeli a varit. A játszma sorozatos cserék után leegyszerűsödött, Berkes visszaadta a vezért, bástyája volt világos futópárjával szemben, a remi logikus befejezése volt csatájuknak.

A 7. forduló eredményei:
Pentala Harikrishna (indiai, 2664) - Viktor Korcsnoj (svájci, 2610) 1 - 0 (Elfogadott vezércsel, 43)
Ács Péter (magyar, 2530) - Berkes (magyar, 2597) döntetlen (Grünfeld védelem, 59)
Balogh Csaba (magyar, 2568) - Hou Yifan (kínai, 2523) 1 - 0 (Szicíliai védelem, 40)

A verseny állása:
1. Pentala Harikrishna 4,5 pont
2-3. Viktor Korcsnoj és Balogh Csaba 4
4. Ács Péter 3,5
5. Berkes Ferenc 3
6. Hou Yifan 2

A 8. forduló párosítása:
Korcsnoj - Balogh
Hou Yifan - Ács
Berkes - Harikrishna