Vágólapra másolva!
Pakson, az V. Marx György emlékversenyen szombaton lejátszották a hatodik fordulót. Az éllovas Viktor Korcsnoj nagy csatában nem tudta legyőzni a kínai Hou Yifant. A torna doyenje és a legfiatalabb résztvevő 68 lépésben remizett. A gyenge kezdés után feljövőben a címvédő indiai Pentala Harikrishna. Világossal nyert Ács Péter ellen, és félpontos hátránnyal már a második a táblázaton. Berkes Ferenc és Balogh Csaba összecsapása 71 lépésig tartott, pontosztozkodással zárult. A hetedik játéknapon Harikrishna-Korcsnoj rangadó lesz.

A pénteki szabadnap után folytatódott a 14-es kategóriájú, 2582-es Élő-átlagú torna. A fordulóban ezúttal egy játszma fejeződött be döntéssel, Pentala Harikrishna második győzelmével fél pontra megközelítette az éllovas Viktor Korcsnojt. A többi partihoz képest lassan lépkedett az indiai sakkozó és Ács Péter.

A paksiak junior világbajnoka eredetien kezelte a megnyitást, de sorozatos cserék után meggyengült királyállása, és a címvédő jelentős fölényt ért el. Ács számára felcsillant a remény, hogy megmentheti a játszmát, de időzavarban azonnal vesztőt húzott.

A 13 éves Hou Yifan másodszor kiremizte Viktor Korcsnojt. A viadal doyenje és a kínai sakkozás nagy reménysége a 2000-ben játszott Kaszparov-Kramnyik játszma nyomán haladtak, Hou tért el, elfogadta az elemzésben javasolt folytatást. Korcsnoj azonban nagy rutinjával mégis előnybe került, de nem tudta győzelemig fokozni tetszetős pozícióját.

Berkes Ferenc nem tudott visszavágni Balogh Csabának az első félidőben elszenvedett vereségéért. A Nimzoindiai védelmű partiban világossal kezdeményezett, de Balogh jól védekezett.

A 6. forduló eredményei:
Viktor Korcsnoj (svájci, 2610) - Hou Yifan (kínai, 2523) döntetlen (Katalán megnyitás, 68)
Berkes Ferenc (magyar, 2597) - Balogh Csaba (magyar, 2568) döntetlen (Nimzoindiai védelem, 71)
Pentala Harikrishna (indiai, 2664) - Ács Péter (magyar, 2530) 1 - 0 (Katalán megnyitás, 39)

A verseny állása:
1. Viktor Korcsnoj 4 pont
2. Pentala Harikrishna 3,5
3-4. Ács Péter 3 és Balogh Csaba 3
5. Berkes Ferenc 2,5
6. Hou Yifan 2

A 7. forduló párosítása:
Harikrishna - Korcsnoj
Ács - Berkes
Balogh - Hou Yifan