Van még bennük spiritusz

Vágólapra másolva!
Összeállításunk szomorú apropóját Ingmar Bergman és Michelangelo Antonioni közelmúltbeli halála adja: ők ketten ugyan távoztak, de a filmművészet idős mesterei közül sokan még velünk vannak, sőt, alkotnak. Összeszedtünk tíz, nyolcvan év fölötti rendezőt, akiknek a többsége még mindig hódol a filmkészítés szenvedélyének. Életkor szerinti sorrendben mutatjuk be őket, a legfiatalabbtól indulva.
Vágólapra másolva!

Andrzej Wajda (81 éves)

Született: 1926. március 6. Lengyelország

Ajánlott: Videón elérhető Wajda klasszikus Hamu és gyémánt-ja (1958), amely harmadik nagyjátékfilmje volt, és egyben második világháborús filmtrilógiájának záró darabja A mi nemzedékünk és a Csatorna után. Zbigniew Cybulski játssza a főhőst, a hezitáló katonát, akinek nehezére esik végrehajtani a parancsot, hogy megöljön egy kommunista tisztet.

Forrás: [origo]

Legutóbbi: 2002-ben mutatták be A bosszú-t Roman Polanski főszereplésével (ő 74 lesz augusztus 18-án), ősszel pedig a lengyel mozikba kerül Wajda Katyn című új filmje, amely az 1940-es Katyni vérengzést dolgozza fel, amelyben apja is életét veszítette.

Ő mondta: "Határozottan állíthatom, hogy szerencsés vagyok, hogy Lengyelországban maradtam [és nem költöztem Amerikába]. Idetartozom, és itt dolgozva értem el, hogy nemzetközi szinten is elismerjenek. Hiszek abban, hogy feladatom volt megteremteni a lengyel iskolát a filmgyártásban."

Nézd meg ezt a megható részletet a 2000-es Oscar-díjkiosztóból, amelyben Jane Fonda átadja az életmű-Oscart Wajdának.


+ + +

Sidney Lumet (83 éves)

Született: 1924. június 25. USA

Ajánlott: A klasszikus Tizenkét dühös ember nálunk csak videón jött ki, úgyhogy inkább a DVD-n is elérhető Kánikulai délután-t ajánljuk, amely egy megtörtént, balul elsült bankrablás eseményeit dolgozza fel és természetesen a fiatal Al Pacino főszereplésével készült, aki ekkor már sztár volt a Keresztapá-nak és Lumet Serpicó-jának köszönhetően. És persze minden film iránt érdeklődőnek kötelező olvasmány Lumet Hogyan készül a film? című kézikönyve.

Forrás: [origo]
Sidney Lumet és Vin Diesel

Legutóbbi: A tavalyi Berlinalén mutatták be Védd magad! című tárgyalótermi drámáját Vin Diesellel a főszerepben, de azóta már elkészült Before the Devil Knows You're Dead című új krimije, ami az USA-ban ősszel kerül a mozikba.

Ő mondta: "A film nagy hatalom. Csak akkor csinálj két óránál hosszabb filmet, ha sok mondanivalód van. A Schindler listája szerintem egy perccel sem volt hosszabb a kelleténél, na de a Sült zöld paradicsom?"

Nézd meg a Before the Devil Knows You're Dead előzetesét.