Vágólapra másolva!
A Pakson zajló Marx György emlékverseny kilencedik fordulójában Berkes Ferenc világossal legyőzte Viktor Korcsnojt. A paksi nagymester győzelmével feljött ötven százalékra, befogta a torna doyenjét. Pentala Harikrishna újabb remijével megőrizte vezető pozícióját, félpontos előnnyel kezdi az utolsó játszmáját Balogh Csaba ellen. Izgalmas utolsó forduló vár a sakkozókra, legifjabb nagymesterünk világos bábukkal Harikrishna ellen a tornagyőzelemért harcolhat.

Az utolsó fordulóra maradt a döntés a paksi nagymesterversenyen, Balogh Csaba félpontos hátránnyal, de világossal játszik az éllovas Pentala Harkrishna ellen. A kilencedik játéknapon régen várt győzelmet aratott Berkes Ferenc, s Viktor Korcsnoj elleni nyerésével elérte az ötven százalékot.

A viadal második félidejében a torna doyenje immár második vereségét szenvedte el, láthatóan elfáradt a hajrára. Az elfogadott vezércselre Fecó jól felkészült, és fokozatosan játszotta túl a tervet nem találó, a menekülési reményt jelentő változatokat nem választó Korcsnojjal szemben.

A riválisok örülhettek, Pentala Harikrishna a vezérindiai védelem divatos változatában nem tudott előnyt elérni a sereghajtó 13 éves Hou Yifan ellen. Remivel zárult Ács Péter és Balogh Csaba csatája. A nagykanizsai bajnokcsapat játékosa, Balogh az éles Volga-cselt választotta, a paksiak junior világbajnoka, Ács a kalandokat elkerülte.

A 9. forduló eredményei:
Berkes Ferenc (magyar, 2597) - Viktor Korcsnoj (svájci, 2610) 1 - 0 (Elfogadott vezércsel, 47)
Pentala Harikrishna (indiai, 2664) - Hou Yifan (kínai, 2523) döntetlen (Vezérindiai védelem, 57)
Ács Péter (magyar, 2530) - Balogh Csaba (magyar, 2568) döntetlen (Volga-csel, 42)

A verseny állása:
1. Pentala Harikrishna 5,5 pont
2-3. Ács Péter és Balogh Csaba 5
4-5. Viktor Korcsnoj és Berkes Ferenc 4,5
6. Hou Yifan 2,5

Az utolsó forduló párosítása:
Korcsnoj - Ács
Balogh - Harikrishna
Hou Yifan - Berkes