Vágólapra másolva!
Pakson szép magyar sikerrel fejeződött be az V. Marx György-emlékverseny. A torna utolsó fordulójában Ács Péter nyert Viktor Korcsnoj ellen. A veterán nagymester sakkvakság áldozata lett, nem látta, hogy kivédheti a fenyegető mattot. A paksiak junior világbajnoka a győzelemmel befogta Balogh Csabával remiző indiai Pentala Harikrishnat. Több nyeréssel Ács Péter veheti át az esti záróünnepségen a győztesnek járó kupát. Balogh Csaba lett a harmadik. A torna 30 játszmájából 17 végződött döntéssel, világossal 11-szer voltak eredményesek.

Szép magyar siker született a Pakson megrendezett V. Marx György-emlékversenyen. Másodszor ünnepelhetünk magyar tornagyőztest, 2005-ben Almási Zoltán végzett az élen, idén a rendezők nagy örömére büszkeségük, junior világbajnokuk, Ács Péter veheti át a győztesnek járó kupát.

Két gyors döntetlen született a zárónapon, Balogh Csaba világossal nem kockáztatott, és lépésismétléssel remizett az éllovas indiai Pentala Harikrishna ellen. A remivel bebiztosította dobogós helyezését. Berkes Ferenc nem bírt a kínai 13 éves Hou Yifannal, a döntetlennel ötven százalékkal fejezte be szereplését.

Ezután mindenki Viktor Korcsnoj és Ács Péter játszmáját figyelte. A középjátékban kisebb taktikai adok-kapok után a torna doyenje gyalogelőnyt szerzett. A második félidőre láthatóan elfáradt a 76 éves nagymester, és alapsori sakk után váratlanul kezet nyújtott a feladás jeleként meglepett ellenfelének. Korcsnoj sakkvakság áldozata lett, kivédhette volna a mattot.

A győzelemmel Ács Péter befogta a címvédő Pentala Haririshnát, és több nyerésével megnyerte a viadalt. Ács öt partiban győzött, míg a rivális Harikrishna háromszor kényszerítette megadásra riválisait. A rendkívül harcos tornán 17 parti végződött döntéssel.

Az utolsó forduló eredményei:
Viktor Korcsnoj (svájci, 2610) - Ács Péter (magyar, 2530) 0 - 1 (Elfogadott vezércsel, 30)
Balogh Csaba (magyar, 2568) - Pentala Harikrishna (indiai, 2664) döntetlen (Spanyol megnyitás, 31)
Hou Yifan (kínai, 2523) - Berkes Ferenc (magyar, 2597) döntetlen (Caro-Kann védelem, 31)

A verseny végeredménye:
1. Ács Péter (magyar) 6 pont
2. Pentala Harikrishna (indiai) 6
3. Balogh Csaba (magyar) 5,5
4. Berkes Ferenc (magyar) 5
5. Viktor Korcsnoj (svájci) 4,5
6. Hou Yifan (kínai) 3