Vágólapra másolva!
Tizennégy világbajnok labdarúgóval érkezik Budapestre az olasz labdarúgó-válogatott, amely augusztus 22-én, szerdán összeméri erejét a magyar nemzeti csapattal. A keretnek tagja a Juventus világbajnok kapusa, Gianluigi Buffon is. A 29 esztendős kapussal készült anyag alapját a FIFA Magazine augusztusi számában megjelent interjú szolgáltatta.

- Mikor kezdett el futballozni?
- Hatévesen próbálkoztam először, de persze nem kapusként, hanem középpályásként. Bevallom, jobban szerettem gólokat lőni, mint kapuba állni. De aztán annak is ráéreztem az ízére.

- Noha hívta a Milan, az Inter, a Real Madrid és a Barcelona is, tavaly úgy döntött, a kizárás ellenére a Juventusban marad, s a Bajnokok Ligája-szereplés helyett az olasz másodosztályt választja. Miért?
- Azért maradtam a Juvéban, mert úgy éreztem, a klubnak szüksége van rám. A vezetők biztosítottak arról, hogy a csapat visszajut az élvonalba, s ott is olyan erősnek számítunk majd, hogy harcban leszünk a bajnoki címért, illetve a BL-szereplésért. Azt hiszem, nem tudnék ambíciómentes, gyenge csapatban védeni. A Juventus megadja nekem minden téren azt, amire szükségem van.

- Hogyan készül fel egy-egy mérkőzésre? Például mit eszik?
- Az ételek megválasztása, és elfogyasztásának ideje nagyon fontos számomra. Ha este játsszunk, akkor csak némi snacket eszem úgy délután 5 óra körül, teát kis süteménnyel, esetleg tésztát. Ha korábbi mérkőzésünk van, akkor sajtos tészta és némi kenyér kerül a gyomromba úgy fél 12 tájékán. Nem vicc, profi pályafutásom során szinte mindig ugyanaz a menü a meccs napján.

- A labdarúgáson kívül létezik más sport?
- Sok szabadidőm nincs, de ha akad, szívesen teniszezem. S persze a nagy tornákat a tévében is nyomon követem.

- Maximalista?
- Igen. Minden edzésen a maximumot nyújtom, mert úgy gondolom, saját potenciálom mindössze 80 százalékát értem el eddig. A futball nemcsak a munkám, de a szenvedélyem is. Remélem, hosszú karrierrel leszek megáldva, ugyanis akad még cél, amit el szeretnék érni.

- Meddig tervezi az aktív játékot?
- Azt hiszem, 35 éves koromig a csúcson tudok maradni, addig bírja az izomzatom erővel, dinamizmussal és rugalmassággal. Jelenleg 75-szörös válogatott vagyok, talán utolérem Giacinto Facchettit, Zoffot és Paolo Maldinit.


- Vannak rituális dolgai meccsek előtt?
- Semmi extra, a lényeg, hogy nyugodtan pihenhessek a találkozó napján.

- Mit gondol, miért olyan népszerű játék a futball?
- Mert több mint egyszerű szórakozás. Másfél órára a világ is megáll, ha olyan rangú meccsről van szó. Számomra egy varázslatos tárgy a labda, amelyet egy csoportnyi ember kerget, megszelídít és rúg, miközben a világon emberek milliói feszülten figyelnek.

- Nagyon sokan úgy tekintenek a sportra, azon belül is a labdarúgásra, mint egy cirkuszi számra. Milyen érdekes, hogy az Ön családnevének akad olyan jelentése, hogy bohóc...
- Azt hiszem, kicsit az is vagyok. Egy ember, aki szórakoztat másokat, aki szabályszerűen játszik, s mindig a figyelem középpontjában van.

Forrás: EPA

- Legnagyobb álma?
- Igazából nem a személyes siker izgat, hanem az, hogy a győzelem érzését átélhessem, s megoszthassam a csapattársakkal, legyen az világbajnoki cím, nemzetközi kupadiadal, vagy csak egy "egyszerű" hazai bajnoki aranyérem.

- Mit tanácsolna a fiatal tehetségeknek, ha sikeresek szeretnének lenni?
- Légy éhes a sikerre és dolgozz keményen minden nap.

Gianluigi Buffon
Születési idő, hely:
1978. január 28., Carrara
Magasság, testsúly: 191 cm, 83 kg
Poszt: kapus
Klubjai: AC Parma (1995-2000), Juventus (2000-)
Sikerei: kétszeres olasz bajnok (2002, 2003), olasz kupagyőztes (1999), olasz Szuperkupa-győztes (1999, 2002, 2003), UEFA-kupa-győztes (1999), világbajnok (2006), BL-döntős (2003)
Válogatottság: 75/-

Forrás: prodirectsoccer.com, FIFA Magazine