A játékgépek lesznek a vírusok célpontjai

Vágólapra másolva!
Néhány éven belül a a PlayStation, a Wii, és a hozzá hasonló játékgépek lehetnek a vírusírók és online csalók célpontjai, miután ugyanolyan biztonsági réseket lehet találni rajtuk, akár egy PC-n.
Vágólapra másolva!

A biztonsági szoftvereket gyártó Symantec cég szerint hamarosan a játékkonzolok is bekerülhetnek a számítógépes károkozók készítőinek fókuszába. A társaság szakértői már korábban is találkoztak például egy olyan Sony PSP-kézikonzolra szánt rosszindulatú kóddal, amely elvileg lehetővé tette másolt játékok futtatását, a gyakorlatban azonban működésképtelenné tette a masinát - adta hírül a Tech.co.uk.

Nemrégiben egy Nintendo Wii játékgépen mutatta be a Symantec azt, hogy milyen lehetséges támadási felületei vannak az internetes játékot és szolgáltatásokat is biztosító konzolnak. A társaság kutatói nemrég egy biztonsági résre bukkantak az Adobe Flash Playerében, s mint vizsgálataik során kiderült, a hiba nem csak a windowsos, de a Mac számítógépeket, illetve technológiát alkalmazó Wii játékkonzolt is ugyanúgy érinti.

Ollie Whitehouse, a cég szakértője szerint mivel a legújabb játékgépek közül sokat már az internethez is csatlakoztatnak, ezek a gépek ugyanolyan potenciális áldozatai a vírusok, csalók támadásának, ahogyan a PC-k. Whitehouse úgy véli, az, hogy a PC mellett egyre több fajta eszközt kapcsolunk a netre, a jövőben egyre égetőbb problémát jelent majd a biztonság szempontjából.

A szakember azt is elmondta, vizsgálataik szerint az új generációs játékgépek közül a Microsoft Xbox 360-asa a legbiztonságosabb, mivel ennek esetében minden letölthető tartalomba, szoftverbe védelmi mechanizmust integrálnak. A biztonsági szakértő problémásnak találta például azt, hogy míg a Nintendo Wii-re akár webböngészőt is lehet telepíteni, annak nincs például adathalász-oldalak ellen védő szűrőfunkciója, így nem figyelmezteti használóját az online csalásokra.

Whitehouse szerint ugyanakkor a kimondottan a játékgépeket célzó vírusok megjelenésére
egyelőre nem kell számítani, azonban egy-két éven belül biztosan elkészülnek majd a demonstrációs célú - azaz laboratóriumokban használt, kárt nem okozó - kódok első példányai. Egyelőre továbbra is a PC marad a vírusírók legfőbb célpontja, ám ha a számítógépek védelme tökéletesedik, a netes támadók figyelme valószínűleg a szórakoztatóelektronikai eszközök felé fordul majd.