Vágólapra másolva!
Vasárnap hat magyar versenyző utazik el a Stuttgartban szeptember 1-én kezdődő tornász világbajnokságra, amely egyúttal olimpiai kvalifikációs viadal is. A lólengésben kétszeres Európa-bajnok Berki Krisztián csak abban az esetben juthat pekingi kvótához, ha megnyeri a vb-t. Egyéni összetettben Gál Róbert és Hetrovics Marcell egyaránt esélyes az olimpiai részvétel kiharcolására, de ez kettőjük közül csak egyiküknek jöhet össze.

A világbajnokságon a férfiaknál Berki Krisztián, Gál Róbert és Hetrovics Marcell, a nőknél Böczögő Dorina, Gombás Laura és Korcsmáros Enikő képviseli a magyar színeket. Az egyetlen szeren, lólengésben induló Berki kizárólag világbajnoki aranyéremmel juthat ötkarikás kvótához, míg a többiek az egyéni összetettben elért eredményük alapján harcolhatják ki a pekingi részvételt, de a férfiaknál és a nőknél is csupán egy versenyző.

Az olimpiai kvalifikáció alapja, hogy az egyéni összetettben a tavalyi dániai világbajnokságon legjobban szerepelt, s így már kvótákhoz jutott tizennyolc ország (Magyarország nincs köztük) versenyzőinek eredményeit nem veszik figyelembe, s így a férfiaknál legalább hét, a nőknél kilenc tornász - de nemzetenként csak egy - név szerint kvalifikálja magát a jövő évi ötkarikás játékokra.

A férfiaknál a hat, a nőknél a négy szervilágbajnok is automatikusan résztvevője lesz az olimpiának, s ha olyan nemzetek képviselői győznek, akik már tavaly kvótákhoz jutottak, akkor az egyéni összetettben megszerezhető pekingi helyek száma tovább nő. A vb egyéni összetett fináléjába a legjobb huszonnégy tornász kerül be a selejtezőből, de nemzetenként maximum kettő.

A vasárnapi indulásig Berki Krisztián és Hetrovics Marcell Tatán, Gál Róbert Budapesten készül. Berki és Hetrovics számára csütörtökön "modellezett" világbajnoki szólítást tartottak, vagyis mindketten olyan időben mutatták be gyakorlataikat, annyi melegítéssel és pihenővel, amennyire majd Stuttgartban lehet számítani. Gál Róbert Budapesten ezt korábban már szintén kipróbálta.

"Berki és Hetrovics csütörtöki teljesítményével abszolút elégedettek lehetünk. Berki felkészülése jól sikerült, kiváló formában van, az önbizalmával sincs gond; úgy vélem, a vb-n képes lesz tökéletes gyakorlat bemutatására. Az egy hete az Universiadéról ezüstérmet hozott Hetrovics formája továbbra is stabil, a Bangkokban megszerzett 88,45 pontos összetett eredménye mindenképpen biztató a vb előtt. Gál a múlt héten két versenyen is szerepelt, ezeken kisebb rontásai voltak. A stuttgarti célunk egyértelműen az olimpiai kvóta, illetve kvóták megszerzése" - fogalmazott Karácsony István szakmai igazgató.

"Ennyire kiváló állapotban talán még soha nem voltam. A csütörtöki bemutató remekül sikerült, a múlt hetem is ragyogó volt, így nagyon bizakodó vagyok. A kínai riválisommal nem foglalkozom" - mondta el a kétszeres Európa-bajnok Berki Krisztián, a vb-bronzérmes Gál Róbert pedig a következőket nyilatkozta: "A múlt heti román és spanyol versenyen idegileg kicsit elfáradtam, így voltak apróbb rontásaim, de biztos vagyok benne, hogy ezeket a hibákat a vb-n nem követem el. A cél az olimpiai kvóta megszerzése, s ehhez mind a hat szeren hibátlan gyakorlatra lesz szükségem."

Hetrovics Marcell ugyancsak optimistán várja a vb-t: "A csütörtöki négy hibátlan gyakorlatomnak örülök, korláton és nyújtón egy-egy apró hiba becsúszott. Összességében a felkészülésem jól sikerült. Nem vagyok ideges, arra koncentrálok, hogy a vb-n megismételjem az Universiadén nyújtott produkciómat, s ha ez sikerül, akkor meglehet a kvóta."

A nők - Böczögő Dorina, Korcsmáros Enikő és Gombás Laura - jelenleg Budapesten készülnek, mindannyian egészségesek. Ahogy a férfiak, úgy a nők is a selejtező első napján, az első csoportban szerepelnek. Mivel a nők szeptember 1-én, szombaton (a férfiak szeptember 3-án) kerülnek sorra, augusztus 25-én, szombaton 10 órától a Tornacsarnokban a férfiakéhoz hasonlóan modellezett vb-szólításra kerül sor.

"Úgy vélem, egy magyar tornásznőnek reális esélye lehet az olimpiai kvalifikáció megszerzésére. Egyelőre mindenki jó formát mutat, az a kérdés, ki és hol hibázik majd. A végeredmény szempontjából talán a gerenda lehet kulcsfontosságú: lesz-e rontás és milyen nagyságú" - mondta el Draskóczy Imre, a Héraklész-program vezetőedzője.