Ellenőrzik a fűtéstámogatást igénylőket

Vágólapra másolva!
Megkezdte a Magyar Államkincstár (MÁK) és az APEH a több mint kétmillió gáz- és távhőártámogatást igénylő ellenőrzését. Eddig 180 ezer kérelmet jelöltek ki, de a kiválasztás alapja nem a visszaélés gyanúja - tájékoztatta a Napi Gazdaságot a pénzügyi tárca illetékese.
Vágólapra másolva!

Az ellenőrzés során először előzetes szűrést végeznek, vagyis a két szervezet egyszerűsített adategyeztetési eljárást tart, ami még nem minősül ellenőrzésnek. Az APEH gyakorlatilag a saját információival egészítette ki a MÁK 180 ezer fős adatbázisát. Szikora János, a szervezet elnöke július végén arról számolt be, hogy akadt, aki náluk vallott magasabb jövedelmet, míg mások a támogatást kérő adatlapra írtak többet, mint az adóbevallásukba, és tíz olyan igénylőt is találtak, akiknél vagyonosodási vizsgálat is folyt.

Ha az egyeztetés során nem találnak eltérést, az eljárás befejeződik. Ellenkező esetben a differencia okának és összegszerűségének tisztázása után a jogosulatlanul igénybe vett támogatás összegét hatósági ellenőrzés keretében állapítják meg, amit a MÁK és az APEH önállóan és közösen is végezhet. Az adóhatóság csak nehezen tudná megállapítani, kik élnek egy háztartásban, és nincs adata minden igénylőről sem. A lebukás esélye ugyan kicsi, de a büntetés is az: a jogosulatlanul igénybe vett támogatást a jegybanki alapkamatnak megfelelő kamattal megnövelve kell visszafizetni.