Vágólapra másolva!
A Román Jégkorong Szövetség Dusan Kapustát, a gyergyószentmiklósi Progym szlovák trénerét bízta meg a román válogatott szakmai irányításával. A szakember munkáját Marius Gliga és Gál Sándor, a Steaua, illetve a Sportklub edzője segíti majd.

A 46 éves Kapusta, aki májusban lett a Progym edzője, a válogatottat 2003 óta irányító Daniel Herleát váltja a tisztségben. A Svájcban élő egykori válogatott hátvéd júniusban maga mondott le tisztségéből, arra hivatkozva, hogy idejébe nem fér be ez a munka is. Herlea jelenleg az EHC Basel másodedzője, s a svájci bajnokság még javában zajlik, amikor a román válogatottnak a Divízió II-es világbajnokságon kell részt vennie.

Dusan Kapusta 1961-ben született Zólyomban, játékosként a csehszlovák Extraligában is megfordult a HC Kosice (Kassa) színeiben. Hazájában Eperjesen dolgozott edzőként, majd 2001 és 2004 között a Dunaferr szakvezetője volt, amellyel magyar bajnokságot nyert.

Közben a 2004-es Divízió I-es vb-n a magyar válogatott szövetségi kapitánya is volt, legutóbb pedig az U18-as magyar együttest irányította. Magyarul is jól beszél, így kommunikációs gondja sem lehet a főként székelyföldi játékosokra épülő csapattal.

Az új szakvezetés célja a feljutás kiharcolása a jövő tavaszi Divízió II-es világbajnokságon, amelyet Csíkszeredában (és a nemzetközi szövetség honlapja szerint Brassóban) rendeznek. A hazai pálya előnye mellett az ellenfelek sem túl veretesek: az A csoport többi tagja Ausztrália, Spanyolország, Bulgária, Izland és Írország csapata. Amint Marius Gliga fogalmazott: "Túl jók vagyunk a harmadik, de túl gyengék a második vonalhoz. Az igazi cél, hogy benn is maradjunk majd a Divízió II-ben."

A bajnokságban nagy riválisnak számító Steaua és Csíkszeredai Sportklub trénere nem először dolgozik együtt a válogatottnál: a 2002-es székesfehérvári és dunaújvárosi világbajnokságon Gliga vezető-, míg Gál Sándor másodedzőként vett részt.

Forrás: sportoldal.ro