Körözik a Russznyeft volt elnökét

Vágólapra másolva!
Egy moszkvai bíróság jóváhagyta Mihail Gucerijev, a Russznyeft főrészvényese és volt elnöke őrizetbe vételét, és egyúttal nemzetközi körözést adott ki az ismeretlen helyen tartózkodó üzletember ellen.
Vágólapra másolva!

Az üzletembert - aki a Forbes magazin listája szerint a világ 31. leggazdagabb embere, magánvagyonát 3 milliárd dollárra teszik, augusztus 6. óta keresik - közölte a moszkvai Tverszkoj bíróság szóvivője kedden. Gucerijevet adócsalással, valamint szervezett csoportban, különlegesen nagy méretekben elkövetett törvénysértő vállalkozással vádolják. Sajtóértesülések szerint vádat emeltek a Russznyeft három vezető menedzsere, valamint több leányvállalatának cégvezetői ellen is.

A Russznyeftben már korábban is többséget szerezni kívánó Basic Elementnek - Oroszország második, a világ 40. leggazdagabb embere, Oleg Deripaszka holdingjának - szóvivője kedden hangsúlyozta: a történtek nem változtatták meg szándékát, és továbbra is meg akarja vásárolni Gucerijev birodalmát. (Korábban már beadták a versenyhivatalnál az erre vonatkozó iratokat, de a hivatal nem fogadta el azokat. A Basic Element most készül újra benyújtani a papírokat.)

A Russznyeft konszern több mint 20 ezer embert foglalkoztat, tavaly 14,76 millió tonna kőolajt termelt ki, és ezzel Oroszország első tíz kőolaj- és gázkitermelője között van. Részvényeinek árfolyama 5 százalékponttal esett a tőzsdén Gucerijev őrizetbe vétele elrendelésének a hírére.

A Russznyeftnek a Mollal közös leányvállalata, a ZMB Kft. Zapadno-Malobalikszkoje hanti-manysiföldi olajmezőt aknáz ki. A Russznyeft tavaly vásárolta ki a ZMB-ből a hatóságok által tönkretett YUKOS-t offshore cégeken keresztül.