Német bankfúziókat generál a válság

Vágólapra másolva!
Az amerikai másodlagos jelzálolgpiacon kialakult válság utózöngéjeként a német tartományi bankok némelyike egyesülésre kényszerülhet. Rövid távon azonban az ilyen lépések még ronthatják is a pozícióikat.
Vágólapra másolva!

A kissé nehézkes német tartományi bankok körében egyesülési hullámot ösztönözhet a mostani amerikai krízis - vélik elemzők, miután Baden-Württemberg tartományi bankja, az LBBW aláírta a megállapodást arról, hogy megveszi egyik kollégáját, a szászországi tartományi bankot (SachsenLB).

Rövid távon azonban mindenesetre még rosszabbodhatnak a finanszírozási nehézségek, ugyanis a Moody's nemzetközi hitelminősítő szerdán negatívra rontotta stabilról az LBBW elsőrendű, "Aa1" fokozatú adós- és betétkezelői osztályzatának és "C plusz" pénzügyierő-osztályzatának kilátását - ami későbbi leértékelési felülvizsgálat lehetőségét valószínűsíti -, éppen a SachsenLB megvétele miatt. A SachsenLB "C mínusz" osztályzata már felülvizsgálat alatt van a Moody'snál, rontás kilátásával.

A SachsenLB bajba került, mert túl sok pénzt fektetett amerikai jelzálogkölcsönökre alapozott, származékos értékpapírokba. Ezért 17 milliárd eurós rendkívüli hitelkeretet kellett váltania német bankoktól. Szászország miniszterelnöke, Georg Milbradt a hét végén úgy nyilatkozott, hogy "partner nélkül a jövő már nem tűnt ígéretesnek" a tartományi bank számára.

A német bankvilág különösen érzékeny az amerikai másodlagos jelzálogadósok fizetési nehézségei okozta, nemzetközi hitelpiaci nyugtalanságra, mert a német bankpiac viszonylag sokszereplős és telített, a haszonrés csekély, és emiatt kénytelenek a pénzintézetek kockázatos sajátszámlás ügyletekkel próbálkozni, különösen az átlagosnál is rosszabb profittermelő tartományi (azaz köztulajdonú) bankok.

A tartományi bankok fő feladata a helyi takarékszövetkezetek kiszolgálása - részben az ő tulajdonukban is vannak -, körükben az egyesülések növelhetik a jövedelmezőséget, és csökkenhet a kockázatos ügyletek iránti szükség.

Az LBBW a legnagyobb német tartományi bank. A vételt kommentálva Baden-Württemberg miniszterelnöke, Günther Öttinger is megjegyezte, hogy a vásárlás "egy lépés előre" a német tartományi bankok konszolidációs folyamatában. Az LBBW következő célpontja elemzők szerint a düsseldorfi WestLB lehet.

Az LBBW most 250 millió eurós tőkeemelést hajt végre a SachsenLB-nél, és további 300 millió eurót fizet a SachsenLB tulajdonosainak - Szászország tartománynak és a szász takarék-szövetkezeteknek - készpénzben és részvényekben, de a végső árat majd az év végén állapítják meg. Az LBBW mindenesetre azt is kikötötte, hogy visszaléphet a vételtől, ha a SachsenLB veszteségei nagyobbnak bizonyulnak az előzetesen számítottnál.

Nemrég az IKB, a német állami fejlesztési bank (KfW) 38 százalékos tulajdonában lévő kisvállalati hitelező pénzintézet is kis híján megbukott az amerikai jelzálogpiachoz kötött befektetései miatt, és a versenytársak segítségére szorult.