Partnert keres a Falcon a makói földgázkutatáshoz

Vágólapra másolva!
A gázvagyon felbecsülése és a kitermelési engedély megszerzése után nagy regionális és multinacionális cégekkel társulna a Makón gázt találó társaság. A kiszemeltek között van a Mol is.
Vágólapra másolva!

A kanadai Falcon Oil and Gas a magyarországi földgázkutatásaihoz partnert keres, miután az év első felében lezárta a munkák első fázisát - tájékoztatta Szabó György, a Falcon magyarországi cége, a TXM Olaj- és Gázkutató Kft. ügyvezetője az MTI-t csütörtökön.

A Falcon többek között a Mollal, az ExonMobillal, a Conocóval, a német RWE-vel és más, kisebb cégekkel folytat megbeszéléseket. A titkossági nyilatkozatot ugyan az osztrák OMV is aláírta, de jelenleg nem tárgyalnak az osztrák céggel - mondta Szabó György.

Hozzátette: a Mol számára még egy igazgatósági helyet is felajánlottak. A partnerek megkeresése lényegében még "egyoldalú elképzelés" a Falcon részéről - magyarázta az ügyvezető. Elsősorban szakmai tevékenységet, szolgáltatásokat és a piacok elérését remélik a partnertől, amit jelenleg vegyes vállalati formában tartanak lehetségesnek.

A Falcon tervei között szerepel részvényeinek bevezetése a Budapesti Értéktőzsdére, amiről a társaság igazgatósága már korábban döntött. Szabó György elmondta: az év első felében befejezték a kutatási területükön, nem hagyományos földtani szerkezetben (BCGA) a kutatási módszer megvalósítását. Hat kutat fúrtak, meghatározták a gázvagyon-készletet, és megépítették a gyűjtővezetékeket.

A korábbi közlés szerint a TXM Kft. az idén májusban kapta meg a magyar hatóságoktól a kitermelési engedélyt. Az egyik legismertebb készletelemző, a Scotia szerint a készlet meghaladhatja az 1500 milliárd köbmétert.