Vágólapra másolva!
Médiafelhajtás szempontjából a nyár leginkább felkapott átigazolása David Beckhamé volt, aki a Real Madridot otthagyva az Egyesült Államokba igazolt. Új klubja, a Los Angeles Galaxy számára egyelőre csak üzleti okokból érte meg a transzfer, igaz, abból nagyon is, de a pályán az angol középpályás (részben sérülései miatt) eddig nem sokat javított a gárda szereplésén. A Beckham kedvéért hozott szabályváltoztatásnak köszönhetően az MLS-be igazolt többi focista viszont eddig remekel.

A bajnokságot kiíró liga, azaz az MLS (akárcsak az összes "major" amerikai sportágban) a legapróbb részletekig szabályozza, hogy a klubok mekkora összeget költhetnek a játékosaik bérezésére - ez az úgynevezett fizetési sapka.

A 2007-es szezonra azonban az MLS meghozta az úgynevezett "Beckham-szabályt", amelynek értelmében minden egyesület szerződtethet egy olyan focistát, aki kivételt jelent a fizetési sapka alól, azaz a neki kifizetett pénzt nem kell beleszorítani a maximalizált összegbe.

Külön érdekesség, hogy a szabály meghozatalakor még egyáltalán nem lehetett tudni, hogy Beckham a Los Angelesbe igazol (a rendelkezés hivatalos elnevezése "kiválasztott játékos"), ám a sajtóban rögtön az angol focistáról nevezték el az MLS új határozatát, és végül valóban ő lett az első játékos, akit ennek köszönhetően szerződtettek.

Az angol világklasszis évi alapfizetése 6,5 millió dollár, de a hírek szerint a focista leigazolása üzleti szempontból maximálisan megérte a Galaxynek. Nem sokkal azután, hogy bejelentették Beckham szerződtetését, a klubnak új mezszponzora lett a különböző fogyasztószereket és egyéb táplálékkiegészítőket forgalmazó Herbalife nevű cég képében, arról nem is beszélve, hogy a Beckham nevével ellátott különböző ajándéktárgyak eladásából is hatalmas összeg folyt be - már a játékos bemutatkozása előtt több, mint 250 ezer mezt adtak el!

A televíziós jogdíjak is alaposan megnőttek, elég, ha csak arra gondolunk, hogy Beckham bemutatkozó mérkőzése, a Chelsea FC elleni barátságos összecsapás új nézettségi rekordot állított fel az USA-ban (még sohasem néztek ennyien olyan futballmeccset, amelyen egy MLS-csapat játszott volna), és természetesen a Galaxy nézőszáma is jelentősen megnőtt. Beckham érkezése előtt a Los Angeles-i együttes találkozóira átlagban 20 250-en látogattak ki (ebben az idegenbeli mérkőzések is benne vannak), addig a szupersztár jelenléte óta ez a szám 31 876-ra növekedett. Az augusztus 18-i, New York Red Bulls elleni találkozón pedig 66 237 fizető néző volt a Giants Stadiumban, ami új alapszakasz-rekordot jelent az MLS történetében.

Forrás: EPA

Futballista? Aranytojást tojó tyúk? Esetleg mindkettő?

Más kérdés, hogy a csapat eredményei Beckhammel sem nagyon javultak fel, és a Galaxynek alaposan össze kellene kapnia magát, ha be akar jutni a playoffba. A Los Angeles-i együttes jelenleg utolsó helyen állt a Nyugati Konferenciában, és eddig 18 mérkőzéséből mindössze hármat tudott megnyerni - a rájátszásban a két konferencia győztese mellett a további négy, legtöbb pontot szerzett gárda jut tovább.

A Galaxynek jelenleg csak 14 pontja van, ami még akkor is nagyon kevés, ha figyelembe vesszük, hogy az együttes kevesebb mérkőzést játszott a többieknél - a sorsolást ugyanis már eredetileg is úgy alakították ki, hogy a csak nyáron érkező Beckham minél több meccsen szerepelhessen. Azzal viszont aligha számoltak, hogy az angol klasszis állandóan sérüléssel fog bajlódni: Beckham eddig csak három bajnokin lépett pályára, valamint két Szuperliga-mérkőzésen (ebben a legjobb amerikai és mexikói gárdák szerepelnek).

Eddigi egyetlen találatát is az utóbbi sorozatban szerezte a Washington DC United ellen egy szabadrúgásból, és ezen a találkozón egy gólpasszt is adott, míg a New York Red Bulls elleni bajnokin újabb két assziszttal szolgált (mindkétszer szabadrúgásból), de a Galaxy ezt a meccset is elveszítette.

Ráadásul a Los Angeles kulcsemberei közül nem csak ő dőlt ki a sorból, elvégre a kanadai védő, Ante Jazic, valamint a 2006-os vébén is szerepelt amerikai bekk, Chris Albright sem állt a csapat rendelkezésére.

A többi klubnak viszont a jelek szerint jobban sikerült kihasználni a "Beckham-szabályt", ha nem is üzletileg, de a pályán nyújtottakat figyelembe véve. A Chicago Fire a mexikói Cuauhtémoc Blancót igazolta le ilyen módon, aki szintén csak júliusban csatlakozott az együtteshez, a Copa América után, és teljesítményére nem lehet panasz: öt mérkőzés alatt már két gólt ért el, és adott négy gólpasszt, aminek köszönhetően az együttes megindult felfelé a tabellán - bár még mindig nem áll playoffra jogosító helyen.

A New York Red Bulls viszont igen, ráadásul a klubnak két "kiválasztott játékosa" van: ez annak köszönhető, hogy a Chivas USA a hondurasi csatárért, Amado Guevaráért cserébe átadta ezen jogát a Red Bullsnak. A volt szövetségi kapitány, Bruce Arena által irányított együttes ennek köszönhetően szerződtethette a sokszoros amerikai válogatott középpályást, Claudio Reynát, illetve a kolumbiai csatárt, Juan Pablo Angelt - utóbbi focista az Aston Villától érkezett, és már 13 gólt ért el a pontvadászatban.

Az MLS ötödik "kiválasztottja", a brazil Denílson egyelőre még nem mutatkozott be a Dallas FC-ben, mivel nem kapta meg a munkavállalási engedélyét, de a hírek szerint hamarosan ő is debütálhat.