Megjelent a Microsoft Flash-riválisa

Vágólapra másolva!
A redmondi szoftvercég hivatalosan is útjára indította a Silverlight névre keresztelt webes multimédia-platformot, amelyet az Adobe Flash riválisának szán.
Vágólapra másolva!

A Silverlight 1.0 bármilyen böngészőben használható mind Windows, mind maces OS X alatt, a linuxos változaton pedig még jelenleg is dolgoznak a cég fejlesztői a Novellel együttműködésben - adta hírül a TechCrunch. Az interaktív platformot eredetileg Windows Presentation Foundation néven mutatták be még idén áprilisban, és kedvező fogadtatást kapott, sőt, azóta egy sor fejlesztőeszköz is megjelent hozzá.

Az új multimédiás formátum egyes elemzők szerint nem csak az Adobe Flashnek, hanem az Apple Quicktime-nak is ellenfele lehet, mivel képes nagy felbontású (HD) videók lejátszására is. A Microsoft emellett azzal igyekszik garantálni a Silverlight sikerét, hogy több nagy médiavállalattal is leszerződött annak használatára, így az Entertainment Tonight, a HSN és World Wrestling Entertainment is ezt a platformot használja majd webes megjelenéséhez.

A Silverlight webböngészőbe épülő lejátszómodulját a Flash- vagy Quicktime-playerekhez hasonlóan lehet majd letölteni és telepíteni, amikor ilyen tartalmak megjelenítésére van szükség. A platformból egy nyílt forráskódú változat is készül Moonlight néven, amely a böngészőn kívül, önállóan is használható, így minialkalmazások - gadgetek - készítésére is alkalmas.