Szinte senki sem tudja, mi az internet

Vágólapra másolva!
Nap, mint nap használjuk, rengetegszer megemlítjük, de kapásból valószínűleg igen nehezen tudnánk válaszolni arra kérdésre: mi is az internet tulajdonképpen?
Vágólapra másolva!

A szótári definíció szerint az internet a hálózatok hálózata, vagyis egy nemzetközi információs hálózat, amely számítógépeket köt össze. Az is változó azonban, hogy ezzel a kifejezéssel mire utalunk: jelölheti ugyanis a hálózati infrastruktúrát, vagyis a kábeleket, szervereket, műholdas kapcsolatokat, amelyekből az egész összeáll, vagy mindezekkel együtt annak tartalmát is - az internet ugyanis nem csak összeköt, hanem rengeteg információt, adatbázist, weblapot, dokumentumot, filmet, és zenét tárol. Amikor valaki egyszerűen csak annyit mond: internet, általában ez utóbbira gondol, vagyis minderre egyben.

Az internet nem a világháló

A hálózatok hálózatának másik, egykor sokat emlegetett elnevezése az "információs szupersztráda", és sokan hajlamosak összekeverni az internetet a "világhálóval", vagyis a Wolrd Wide Webbel. A kettő azonban nem ugyanaz: a világháló csak az internet egy része, vagyis az interneten elhelyezett, egymással hiperlinkekkel összekötött dokumentumok összessége, amelyeket a webböngészőben nyithatunk meg.

Míg az internet elődjét már a hetvenes évek elején elkezdték kiépíteni, addig a világháló csupán 1989-ben született meg, és egy Tim Berners-Lee nevű kutatónak köszönhető, aki a svájci atomfizikai kutatóközpontban, a CERN-ben hozta létre azt. Pár év elteltével a web lett az internet legnépszerűbb szolgáltatása, ami talán annak köszönhető, hogy az ember a vizuális információkat szeretni leginkább, a világháló pedig születésétől fogva alkalmas arra, hogy a szöveges dokumentumok mellett képeket, sőt, multimédiás tartalmakat, videókat, zenéket is közzé tegyenek rajta. Sőt, napjainkban a fejlődés iránya már arrafelé tart, hogy a webböngészőben használható szoftverek egyes számítógépre telepített programokat is kiváltanak.

Elfeledett és eljövendő szolgáltatások


Megkérdeztük az utca emberét: Mi az internet?

Manapság pedig már sok tekintetben mást csinálunk az interneten, mint 10-15 évvel ezelőtt. A hálózat tömeges elterjedésének időszakában már az 1972 óta létező e-mail mellett már a web volt a legnépszerűbb szolgáltatás, de akkoriban még sokan használták annak elődjét, a Gophert is, amely szöveges oldalakat jelenített meg hiperhivatkozásokkal.

Parancsokat már nem nagyon gépelünk

Forrás: [origo]
Valahogy így néz ki az internet

A fájlok interneten való közvetlen mozgatására az FTP-programok szolgálnak, ezt azonban manapság már főleg csak azok használják, akik üzemeltetnek egy-egy honlapot vagy szolgáltatást: magukat az állományokat leginkább a weben keresztül éri el a felhasználó. Valószínűleg viszonylag kevesen vannak azok is, akik tisztában vannak a "telnet" parancs jelentésével, pedig a ennek segítségével lehet egyik távoli számítógépekre bejelentkezni a hálózaton - már ha az embernek van jogosultsága az ilyesmihez.

Az otthoni internet-felhasználó számára az internet manapság már az ingyenes vagy olcsóbb telefonálás lehetőségét, a videomegosztókat és fájlcserélőket, vagy a közösségi hálózatokat jelenti - mindez pedig az ezredforduló utáni idők találmánya. A vonalas telefon mellett pedig mostanában egy másik, eddig saját hálózattal rendelkező szolgáltatás is az internetre költözik, mégpedig a televízió, az interaktív IPTV formájában. Érdekesség, hogy a hálózat forgalmának jelentős részét - egyes felmérések szerint 90, mások szerint 30-40 százalékát - a fájlcserélők generálják.

Magyarország jócskán le van maradva

Az internetet jelenleg durván egymilliárd ember használja világszerte, és az elterjedése - vagyis a netpenetráció - Kínában növekszik a legintenzívebben. Ami Magyarországot illeti, az NRC piackutató legfrissebb adatai szerint nálunk a lakosság 39 százaléka internetezik rendszeresen, míg az Európai Unióban ez az átlag 50 százalék felett van, Észak-Amerikában pedig a 70 százalékot közelíti. Az azonban szinte biztos, hogy a legaktívabb internetezők közül sem tudna mindenki kapásból válaszolni arra, hogy tulajdonképpen mi az internet...