Adóegyszerűsítés lesz, csökkentés nem

Vágólapra másolva!
A jövő évi változások legfőbb jellemzője: adóegyszerűsítés adóemelés nélkül - közölte Daróczi Dávid a kormányszóvivői tájékoztatón.
Vágólapra másolva!

Nincs lehetőség adócsökkentésre sem - hangsúlyozta a szóvivő. A változtatások fő elemei közé tartozik az adójóváírási kör bővítése, a beruházások ösztönzése, az ingatlanadózás szabályainak korszerűsítése. A fekete- és szürkegazdaság visszaszorításából származó várható többletbevételből 2009-ben csökkenteni lehet az adóterhelést - közölte Daróczi.

Csökkeni fog a vállalkozásokat terhelő járulékok száma - hangsúlyozta Daróczi Dávid a vonatkozó sajtóhírek kapcsán. A jelenlegi négy helyett a jövőben csak egy lesz, a bruttó bér 5,5 százalékának befizetésével teljesülnek a kötelezettségek. A kormányszóvivő felidézte, hogy a vállalkozásoknak jelenleg munkaadói járulékot, szakképzési hozzájárulást, innovációs járulékot és rehabilitációs hozzájárulást is fizetniük kell.

Az átalakítás következtében nagyjából 50-60 milliárd forintos többletbevétele lesz az államnak, amit nem a költségvetés hiányának csökkentésére fordítják, hanem a Munkaerőpiaci Alap és az Innovációs Alap között osztják szét - mondta Daróczi Dávid.