Mobilos kocsmakereső pesti bulizóknak

Vágólapra másolva!
Bluetoothalapú közösségi kommunikációs mobilcsatornát hozott létre egy magyar fejlesztőcsapat.
Vágólapra másolva!

A Bluespot egy egyetemi projekt, nem kereskedelmi céllal, jelenleg kísérleti jelleggel 3 hónapig működik. Ezután összegyűjtik az anonim üzeneteket, az adatbázist elemzéseknek vetik alá és megkeresik a bennük található információk helyfüggő sajátosságait. A kutatás egyik célja ugyanis hogy felmérjék: a három hónap alatt hol, miről beszélgetnek inkább az emberek.

A rendszer új közösségi kommunikációs mobilcsatorna, melynek elsődleges célja, hogy olyan kommunikációs helyzetet teremtsen, ahol az emberek nem az ismerőseikkel, hanem idegenekkel lépnek kapcsolatba, méghozzá helyfüggő módon. A fejlesztés eredménye egy olyan mobiltelefonos, térképes üzenőrendszer, amelyben szöveges üzeneteket küldhetünk azoknak, akik éppen egy másik szórakozóhelyen tartózkodnak. Ezekre az üzenetekre az ott lévők válaszolhatnak is, a választ pedig mindenki látni fogja, aki a kérdezővel azonos helyen tartózkodik. A rendszert ezen kívül használható faliújságnak is, hisz az üzeneteket a saját helyünkre is címezhetjük. Az üzenetek küldésére és fogadására szolgáló, a mobiltelefonokkal Bluetooth-kapcsolaton, egymással az interneten keresztül kommunikáló eszközöket eddig Budapest 47 szórakozóhelyén telepítettek.

A Bluespot-hozzáférés feltétele egy Bluetooth-kapcsolattal és a Java-kliensprogram futtatásához elegendő memóriával rendelkező telefon. A Bluespot-kliens telepítését minden hatósugarukban lévő mobiltelefonnak felajánlják a Bluespotok, de letölthető a projekt honlapjáról is, sőt, az ott elérhető Bluespot-kliens segítségével mobiltelefon nélkül is kipróbálható a bluespotolást.

A Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal (NKTH) és a BME Média Oktatási és Kutató Központja (MOKK) összesen mintegy negyvenmillió forintos támogatásával létrejött projektnek a kocsmaközi kommunikáció élénkítésén túl tudományos célja is van. A pályázati pénzt az NKTH Jedlik Ányos programja keretében, "infokommunikációs technológiák alkalmazása a városrehabilitációban emergens, közösségépítő budapesti modellkísérlettel" céljára nyerte a BDP Communications Kft. és a MOKK konzorciuma 2005-ben.