Vágólapra másolva!
A hét végén véget ért U17-es világbajnokság abból a szempontból mindenképpen meglepetést okozott, hogy az előző években egyeduralkodó latin-amerikai együttesek ezúttal a vártnál gyengébben szerepeltek. Az aranyérem azonban így sem Európába került, bár az öreg kontinensről két csapat is dobogós lett: az első helyet Nigéria szerezte meg, ami váratlan eredménynek számít.

A fekete kontinens gárdái ugyan korábban négy alkalommal is megnyerték az U17-es világbajnokságot, de az utolsó afrikai diadal 1995-ben történt, amikor Ghána végzett az élen. Azóta viszont Afrika csak két ezüstéremmel büszkélkedhetett, a legutóbbi két viadalon pedig a kontinensről még csak a legjobb nyolcba sem tudott bejutni egyetlen gárda sem.

Ehhez képest most az afrikaiak alaposan kitettek magukért, hiszen két csapatuk is bejutott a legjobb négybe, és bár Ghána végül "csak" negyedik lett, Nigéria megnyerte az aranyérmet. A "Golden Eaglets", azaz "Arany Sasfiókák" becenévre hallgató együttes ráadásul teljesen megérdemelten diadalmaskodott, hiszen a döntőig minden mérkőzését megnyerte, és bár a fináléban büntetőpárbajra kényszerült, ott is jobban játszott, mint ellenfele.

A nigériai játékosokat eddig nem nagyon ismerték Európában, hiszen a Beninben légióskodó Azeez Balogun kivételével mind otthon játszanak, de a torna gólkirályi címét megszerző, és a viadal második legjobb focistájának megválasztott Macauley Chrisantus aligha marad sokáig jelenlegi egyesületében, az Abuja FC-ben. Mellette még a csapatkapitány, a védő Kingsley Udoh játszott kiemelkedően: ő a döntő hosszabbításában kis híján a félpályáról rúgott gólt, emelése a felső kapufáról pattant vissza.

Chrisantusnak a gólkirályi cím is kevés volt ahhoz, hogy a torna legjobb játékosának szavazzák meg, a vébére akkreditált újságírók szerint ugyanis ez a cím a német válogatott játékmesterét, Toni Kroost illette meg. A Bayern München középpályása igazolta az előzetes várakozásokat, hiszen róla már a világbajnokság előtt is csupa jót lehetett hallani: a bajorok menedzsere, Uli Hoeness például kijelentette, hogy a focista a következő szezonban a felnőttek között fog játszani, és a tízes mezt is megkapja majd - ezt a számot jelenleg senki sem viseli a münchenieknél.

Forrás: EPA

Oladele Ajiboyénak nem lehetett gólt lőni a döntő büntetőpárbajában

Kroos (aki egyébként csak tavaly nyáron került a Bayernhez, előtte négy évig a Hansa Rostocknál nevelkedett) összesen öt gólt ért el a világbajnokságon, adott négy gólpasszt is, és teljesítményével a bronzéremhez segítette a germánokat. Az ezüstérem pedig a spanyoloké lett, aki a várakozásnak megfelelően az FC Barcelona szupertinije, Bojan Krkic vezérletével egészen a döntőig meneteltek - ott viszont Krkic, vagy ahogyan a mezén szerepelt, Bojan nélkül vereséget szenvedtek.

A csatár ugyanis a Ghána elleni elődöntő utolsó percében teljesen feleslegesen kiállíttatta magát, miután nem hagyott elvégezni egy szabadrúgást, és ezért megkapta a második sárga lapját. A döntőben nagyon érződött a spanyolokon a hiánya, de Krkic még így is a viadal harmadik legjobb focistája lett, köszönhetően öt góljának. A két európai klasszist egyaránt megelőzte a góllövőlistán a negyedik helyezett ghánaiak támadója, Ransford Osei, aki hatszor volt eredményes, és ezzel ezüstcipős lett - a hírek szerint hamarosan Angliában köthet ki, hiszen a Tottenham Hotspur máris kivette rá a hálóját.

Forrás: EPA

A ghánai Ransford Osei hat góljával felkeltette a Tottenham érdeklődését

Ami a torna legnagyobb csalódását illeti, azt kétségtelenül a brazil válogatott, azon belül is az új Ronaldinhónak kikiáltott Lulinha okozta. A Corinthians futballistája az Új-Zéland elleni gólzáporos diadalból (amelyen Fabinho kilenc másodperc alatt betalált, új rekordot felállítva) még góllal vette ki a részét, de itt sem villogott, később pedig kifejezetten gyenge teljesítményt nyújtott, és az angolok ellen még tizenegyest is hibázott.

A selecao pedig a legjobb nyolcba sem jutott be, hiszen a nyolcaddöntőben 1-0-ra kikapott Ghánától, érdekes körülmények között: a brazilok a második félidőben végig emberelőnyben játszottak, és egy olyan góllal estek ki, amelynél a labda nem is érintette a hálót. Issac Donkor megpattanó lövése ugyanis becsapta a kapust, aki visszavetődve ugyan kiütötte a játékszert, de a bíró szerint már a gólvonalon túlról.