Ingyen hívás a közösségi mobilról

Vágólapra másolva!
Közösségi mobilszolgáltatás bevezetését szorgalmazza egy svéd vállalat alapítója: ötlete alapján akár ingyenessé is válhatna a hálózaton belüli hívás - adta hírül a PC World.
Vágólapra másolva!

A vállalatalapító Anders Carlius szerint egy-egy mobiltelefon bázisállomás nélkül önállóan is megállná a helyét: a készülékek hatótávolsága egy kilométer, tehát átjátszó nélkül is megoldható, hogy egymást hívják az ügyfelek. De nemcsak a közelbenállók hívhatnák egymást, hanem a hívó és a hívott közt véletlenül épp ott lévők telefonjainak közbeiktatásával akár egymástól messze állók is beszélgethetnének.

Ezt a megoldást elsősorban a fejlődő országokban tudnák alkamazni, ahol nincs, vagy hiányos a lefedettséget biztosító infrastruktúra. Az így kialakított hálózatot maguk a bobiltelefon-tulajdonosok tartanák fennt, nincs tahát szükség telefontársaságra, nem lenne havidíj, az egymás közti beszélgetések pedig ingyenesek lennének. A terv szépséghibája, hogy sem a közösségi hálózatból kifelé, sem oda befelé nem lehetne telefonálni külső számról - ahhoz ugyanis kell egy mobilszolgáltató cég.