A németek támogatnák az internetellenőrzést

Vágólapra másolva!
A német lakosság többsége támogatja a biztonsági intézkedések szigorítását és ennek keretében az internet fokozottabb ellenőrzését.
Vágólapra másolva!

Ez tűnt ki a ZDF közszolgálati televízió felméréséből, amelynek eredményeit pénteken hozták nyilvánosságra. A közvélemény-kutatás szerint a lakosság 65 százaléka egyetért Wolfgang Schäuble belügyminiszterrel abban, hogy a terrorizmus elleni harc érdekében szükség van a magánkézben lévő számítógépes rendszerek hatósági ellenőrzésének bevezetésére. Ezzel egy időben a belügyminiszter egy nyilatkozatban hangsúlyozta: a terrorizmus és a szélsőségesség egyik legfőbb eszköze az internet, ezért elengedhetetlen annak fokozottabb ellenőrzése.

A legfrissebb felmérés megfigyelők szerint mindenképp muníciót ad a konzervatív belügyminiszter számára, aki hosszabb ideje sürgeti az internet ellenőrzését. A konzervatívokkal koalícióban kormányzó szociáldemokraták - és az ellenzéki pártok - azonban elutasítják ezt, hangoztatva, hogy a Schäuble által tervezett intézkedés az alapvető jogokat, illetve az alkotmányosságot sértené. Brigitte Zypries szociáldemokrata igazságügyi miniszter a napokban elutasította a belügyminiszter indítványát, hangoztatva, hogy annak bevezetéséhez előbb a jogi feltételek megteremtésére, illetve az alkotmánybíróság megfelelő állásfoglalására lenne szükség. Angela Merkel kancellár ugyanakkor belügyminiszterének javaslata mellett emelt szót.

Az internet, mint a terror eszköze

Schäuble pénteki nyilatkozatában arra mutatott rá, hogy a terroristák a legkorszerűbb információs és kommunikációs technológiával rendelkeznek, az internet - mint fogalmazott - a terror eszközévé is vált. Ezért szavai szerint a terrorizmus ellen hasonló eszközökkel kell felvenni a harcot. A miniszter szerint a demokráciák számára a legfőbb fenyegetettséget jelenleg az iszlám terrorizmus jelenti. Schäuble úgy vélekedett, hogy az elmúlt héten Németországban meghiúsított merényletkísérletek hasonló méreteket ölthettek volna, mint az Egyesült Államok ellen 2001 szeptember 11-én elkövetett terrortámadások.

A német miniszter hangsúlyozta: az iszlám terroristák mellett a jobb-, illetve baloldali szélsőségesek is egyre inkább az interneten keresztül igyekeznek új híveket verbuválni, illetve támogatóikat radikalizálni. Mindez Schäuble szerint rendkívüli módon megnehezíti a hatóságok munkáját, s növeli a társadalom fenyegetettségét, ezért a demokrácia védelme érdekében megfelelő intézkedésekre van szükség.