Zuhanás követheti a változatlan amerikai kamatot

Vágólapra másolva!
Rég nem látott feszültséggel várják a piacok az USA jegybankjának szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) monetáris döntéshozó testületének keddi döntését. A befektetők világszerte azt találgatják, mit lép holnap az Egyesült Államok jegybankja.
Vágólapra másolva!

Amennyiben a kamat szinten tartása mellett döntenek, az először feltehetően csúnya, azonnali zuhanást okozna a világ összes részvénypiacán - nyilatkozta a Napi Gazdaságnak Duronelly Péter, a Budapest Bank alapkezelője. Később persze a befektetők részletesebben megvizsgálnák a döntés valós következményeit, kielemeznék a nyíltpiaci bizottság kommentárját, ami esetleg megnyugvást hozhat. A 25 bázispontos vágásra sokan fellélegeznének, megkönnyebbülnének a piacok. Ennél csökkentésre viszont nem számít az alapkezelő mert szerinte nincs krízishelyzet. A részvénypiacok ugyanis csak 7-8 százalékkal állnak történelmi maximumuk alatt, és a devizapiacon is viszonylag nyugodt a helyzet.

A jelzálogpiaci válság kiéleződésével eddig is sokan sürgették a kamatvágást, az elmúlt napokban közzétett makroadatok pedig már a fundamentumokat figyelőknek is ilyen irányt mutattak. A legfrissebb mutatókra fogunk koncentrálni - mondta még szeptember elsején Ben Bernanke, a jegybank elnöke azzal kapcsolatban, hogy mire alapozza majd a Fed nyíltpiaci bizottsága a legközelebbi kamatdöntését. Az utóbbi néhány napban közzétett, az USA gazdaságának állapotát tükröző adatok elég egyértelmű irányt szabnak e tekintetben: még ha recesszióról nincs is szó, fellendüléssel, sőt akár csak szinten tartással nem nagyon kecsegtetnek.

A sort a munkaerőpiac egyik legfontosabb mutatója nyitotta, a szeptember 7-én ismertté vált adat szerint augusztusban a várt mintegy százezres növekedés helyett 4 ezerrel csökkent a nem mezőgazdasági munkahelyek száma. Az év első nyolc hónapjában átlag 109 ezer munkahely keletkezett havonta (szemben a tavalyi egész évi 189 ezres átlaggal); szakértők szerint az USA-ban havonta legalább 100 ezer új munkahely kell csupán ahhoz, hogy a gazdaság az újonnan munkába állókat felszívja.

A múlt pénteken aztán egész sor kamatvágásért kiáltó adat látott napvilágot. A mérleg másik serpenyőjébe (a második negyedévben a vártnak megfelelően kissé mérséklődő, de még mindig 190,8 milliárd dolláros folyó fizetési mérleghiány mellett) jószerivel csak az átlagbérek emelkedése került. Augusztusban az órabérek 3,9 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbinál -, szakértők szerint lényegében ez akadályozza meg, hogy mínuszba forduljanak a gazdaság bő kétharmadát adó fogyasztási kiadások. Azt senki nem tudja, hogy a munkaerőpiac szűkülése - amire négy éve nem volt példa - mennyire fogja takarékosságra késztetni a fogyasztókat, de a sajtóban megszólaló elemzők legjobb esetben is a kiadások stabilizálódását várják a közeljövőben.

Az átlagfogyasztó a reálgazdaság lassulása mellett az augusztusban kiéleződött hitelpiaci válságot is megszenvedi, hiszen a másodlagos (subprime) jelzáloghitelekkel kapcsolatos bajok - a hitelfeltételek szigorodásán át az ingatlanok értékvesztéséig - őt is sújtják.

A hitelválság kiéleződésekor, augusztus első felében, még úgy tűnt, ez lesz a legfontosabb szempont a nyíltpiaci bizottság ülésén. Sokan egy menetrenden kívüli - természetesen monetáris enyhítést jelentő - alapkamatdöntésen se lepődtek volna meg. Ben Bernanke, a Fed elnöke azonban lényegében azonnal világossá tette, nem hagyja magát sürgetni; nem hatották meg az olyan sajtóbeli megjegyzések vagy elemzői utalások sem, amelyek szerint bezzeg az elődje, Alan Greenspan már gyorsabban lépett volna. (1992 és 2001 között Greenspan hat rendkívüli kamatdöntő ülést hívott össze, ebből öt alkalommal vágás lett az eredmény.) Bernanke, elődjével ellentétben, nem az üzleti életből, hanem az elmélet világából (a Princeton Egyetem közgazdasági karának az éléről) érkezett a monetáris politika világába, s döntéseit is ennek megfelelő alapossággal, a Fed elemzői csoportjának háttérmunkájára támaszkodva hozza meg - emlékeztetnek most a szakértők. Ennek hasznát maga Greenspan is elismeri: nagyszerű munkát végez - mondta Bernankéről -, nem vagyok benne biztos, hogy bármit is másképp csináltam volna.