Keveset füstöl a magyar gazdaság

Vágólapra másolva!
Egységnyi GDP előállításához Magyarországon viszonylag alacsony szén-dioxid-kibocsátás tartozik, ami hatékony ipari energiafelhasználásra utal. Legalább is azon cégeknél, amelyek részt vesznek a szén-dioxid-kereskedelemben, ezek viszont a teljes kibocsátásnak csak 30-40 százalékáért felelősek - mondta el Reiniger Róbert, a Deloitte szakembere.
Vágólapra másolva!

Az EU emissziókereskedelmi rendszerébe tartozó magyarországi ipari létesítmények 2005-ös adatok szerint 233 tonna szén-dioxidot bocsátottak ki egymillió dollárnyi bruttó nemzeti termék előállításához. A régió 2004-ben csatlakozott országai közül csak Lettországban jobb a "szén-dioxid-intenzitás", millió dolláronként 178 tonnával. A legrosszabb mutatóval, 769 tonnával Észtország rendelkezik, a sorban 666 tonnával Lengyelország, 659 tonnával Csehország következik - mondta el a Deloitte környezetvédelmi szolgáltatások üzletágának igazgatója.

Reiniger Róbert megjegyezte, hogy ezek a számok iránymutatóul szolgálhatnak az ipar fajlagos energiafelhasználásra vonatkozóan, de az egész ország energiahatékonyságát nem fejezik ki kellőképpen. Utalt arra, hogy az emissziókereskedelmi rendszerbe tartozó cégek uniós szinten és Magyarországon is a teljes üvegházhatású kibocsátás, illetve energiafelhasználás 30-40 százalékát fedik le.

Az igazgató kedvező fejleményként értékelte, hogy az ETS-rendszer magyarországi cégeinek 2005-2006 között mintegy 200 ezer tonnával 25,8 millió tonnára csökkent a szén-dioxid-kibocsátása, holott a GDP ha lassan is, de bővült. Hozzátette, hogy hosszú távon nem feltétlen lesz igaz ez a folyamat, ugyanis elképzelhető, hogy csak az enyhe tél miatt esett vissza 2006-ban az energiafogyasztás, ezáltal pedig a szén-dioxid-kibocsátás.