Telekvásárlási hitel az Erstétől

Vágólapra másolva!
Építési telek vásárlására is igénybe vehetőek szeptembertől az Erste Bank Hungary Nyrt. piaci kamatozású lakáscélú hitelei. A hitel egyaránt igényelhető forint, svájci frank és euró alapon, minimális összege 500 ezer, maximális összege pedig 30 millió forint lehet - tájékoztatta az [origo]-t a bank közleményben.
Vágólapra másolva!

A telekvásárlási hitel főbb feltételei megegyeznek a normál piaci kamatozású lakáshitelekével, azaz egyaránt igényelhetőek fedezet és jövedelem alapon, türelmi idővel és többféle (forint, svájci frank és euró) devizanemben - közölte Sztanó Imre, az Erste Bank lakossági üzletágának vezetője.

A pénzintézet a telek későbbi beépítését sem vizsgálja, tehát az sem probléma, ha az esetleges építkezés nem azonnal, vagy nem banki forrásból valósul meg. Építési hitelek esetén pedig a telekár vételárhátraléka is a finanszírozás része lehet.

A telekvásárlási hitel finanszírozási hányadai megegyeznek a mindenkori hatályos piaci lakáscélú hitelekével. A finanszírozás feltétele, hogy az építési telek a tulajdoni lap szerint belterületi, "kivett beépítetlen terület" vagy "beépítetlen terület" minősítésű, valamint per-, teher- és igénymentes legyen.

Az Erste Bank lakossági hitelpiaci részesedése 10,7 százalék volt július végén, a teljes hitelállomány pedig közel 572 milliárd forintra rúgott. A lakáshitelek területén piaci részesedésük a 351 milliárd forintos állománnyal elérte a 12 százalékot.