A meleg étkezés térítése emelkedhet

Vágólapra másolva!
 A GKI kutatásai alapján azt javasolja, hogy 2008-ban a hideg étkezési utalványok értéke maradjon változatlanul 5.000 forint, míg a meleg étkezési tikettek esetében a jelenlegi 10.000-ről emeljék 11.000 forintra az adómentesen adható részt -közölte Akar László, a GKI vezérigazgatója. Ebben az esetben ugyanis 300-350 millió forint lenne a 2007-hez képest újonnan keletkező költségvetési teher.
Vágólapra másolva!

Bessenyey Bálint, az Étkezési Utalvány Forgalmazók Egyesületének elnöke szerint a meleg utalványokra való áttérést a két utalvány adómentes értékhatára közötti távolság további széthúzásával lehet leginkább elősegíteni.

A felmérés szerint a hideg utalványok értékhatárának emelése távlatilag is legfeljebb az inflációt követve - a lassú áremelkedések mellett a korrekciót 2-3 évente végrehajtva - lehet célszerű.

A GKI Gazdaságkutató Zrt. és a Szonda Ipsos Média, Vélemény és Piackutató Intézet öt éve végez évi rendszerességgel vizsgálatot az étkezési utalványok gazdasági, társadalmi hatásairól az Étkezési Utalvány Forgalmazók Egyesületének megbízásából.

Az elmúlt években a hideg utalvány használata csökkenést mutat, a versenyszférában 2003-ban 2,1 millió fő, 2007-ben pedig 1,8 millió fő kapott ilyen juttatást. A meleg utalvány juttatásban viszont jelentős volt a növekedés: 2003-ban 300 ezer, 2007-ben pedig már 570 ezer fő volt az érintett létszám. Az étkezési utalványok kedvezményezetteinek száma összességében alig változott.

A versenyszféra munkáltatói 2007. év elején dolgozóik 58 százalékát részesítették hideg és 18 százalékát meleg étkezési utalványban. A meleg étkezési utalvány jelenleg a bruttó átlagkeresetek 6,4 százalékát éri el, ezzel a középmezőnyben helyezkedik el az EU-ra vonatkozó nemzetközi összehasonlításban.

A meleg ebéd fogyasztása munkanapokon is erős igényként fogalmazódik meg a lakosság körében, ezt válaszolta 75 százalékuk. Ténylegesen azonban a munkavállalóknak csak 65 százaléka fogyaszt munkanapokon meleg ebédet, és közülük is csak 32 százaléka teszi ezt munkahelyén vagy annak környékén található étteremben.

A felmérés szerint külön vizsgálva a hideg és a meleg utalványokat kapó foglalkoztatottakat kiderül, hogy a meleg utalványban részesülők mindössze 10 százaléka térne vissza szívesen a hideg jegy alkalmazására, a hideg utalványban részesülők 48 százaléka viszont szívesen váltana melegre.

Az étkezési utalványt elfogadó vendéglátóhelyek 75 százaléka 2003-2007 között döntött az étkezési utalvány elfogadásáról. Az érintett vendéglátók közel 80 százaléka szerint megéri jeggyel foglalkozni.