Ingyenes, szolgáltatómentes mobilhívásokat ígér egy svéd cég

Vágólapra másolva!
A svéd TerraNet peer-to-peer elven működő mobilhálózatot dolgozott ki, melyen adótornyok és telefonszolgáltatók nélkül lehet telefonálni.
Vágólapra másolva!

A TerraNet technológiájának lényege, hogy a maguk a mobilkészülékek továbbítják a hívásokat és az SMS-eket egymásnak. A speciális mobilkészülékek egy kilométeres sugarú körben képesek észlelni a többi mobiltelefont, és amennyiben a készülékek egymásra találnak, minden további nélkül kezdeményezhető hívás. Ugyan az egyes telefonok hatótávolsága csupán egy kilométer, de mivel a készülékek jeltovábbítóként is képesek működni, így a kapcsolatrendszer kiterjeszthető olyan mértékben, hogy egy kisebb hálózat jöjjön létre, mely képes lefedni a gyéren lakott területeket is. Problémát csak a használható frekvenciák száma jelent.

Forrás: [origo]
Tanzániában tesztelik

A megoldással akár VoIP hívások is bonyolíthatók, ekkor néhány internetkapcsolattal rendelkező számítógépet kell a rendszerbe iktatni, melyek a Mesh hálózat számára internet-elérési pontként szolgálnak. A megoldás jelenleg csak átalakított készülékekkel működik, de a TerraNet várakozásai szerint idővel a P2P telefonálásra alkalmas készülékek olyan elterjedtek lesznek, mint a Bluetooth-kommunikációra képesek. A megoldásban jelentős üzleti potenciál rejlik a készülékgyártók számára, hiszen a fejlődő világ lakosai kezébe adhatnak mobiltelefonokat, a mobilszolgáltatók azonban - érthető okokból - nem nézik jó szemmel ezt a fejlesztési irányt.

A gyártók közül eddig az Ericsson fektetett be egyedül a fejlesztésbe - 3 millió fontot.
A TerraNet jelenleg Tanzániában és Equadorban teszteli a P2P-alapú mobilhálózatot.