Vágólapra másolva!
Háromnapos hatalmas kosárlabdaünnep kezdődött Belgrádban - ezzel búcsúzik versenyzői pályafutásától Vlade Divac, az NBA sztárja, akit több újság is a világ legismertebb szerbjének nevezett.

A 39 éves, 216 centis Divac 1989 és 2005 között több nagy amerikai proficsapatban játszott: a Los Angeles Lakersben, a Charlotte Hornetsben és a Sacramento Kingsben, majd a Lakershez visszatérve búcsúzott a ligától. Legtermékenyebb mérkőzésén, 2001 februárjában a Phoenix Suns ellen 34 pontot szórt a Sacramentónak.

A búcsúra a kétszeres olimpiai ezüstérmes meghívta barátait, akikből könnyen összeállítható lenne minden idők egyik legjobb kosárcsapata. Belgrádban van már a horvát Toni Kukoc, az amerikai Scot Pollard és Chris Webber - akikkel a Sacramentóban játszott együtt -, s megérkezett Gregg Popovich, az NBA-bajnok San Antonio Spurs vezetőedzője. A nagy játékosok közül elígérkezett a litván Sarunas Marculionis, a török Hidajet Türkoglu, s a legendás trénerek közül várják még Panajotisz Janakiszt is.

Az ünnep a Karadjordjevic uralkodók székhelyén, a belgrádi Fehér Palotában sorra kerülő jótékonysági vacsorával kezdődik pénteken. Szombaton 11 és 17 óra között a szerb főváros központi sugárútjának öt pontján rendeznek gyerekeknek kosárlabdaversenyt. A 2002-ben világbajnok Divac és barátai igyekeznek valamennyin ott lenni, s be is állnak a kicsik közé. Este a legnépszerűbb szerb énekeseket felvonultató, négyórás koncert lesz a Skupstina, a szerb parlament patinás épülete előtt.


Vasárnap az 1134 NBA-meccsen 13,4-es pontátlagot elért Divac és a több mint száz meghívott különvonattal Prijepoljéba, a sportoló délnyugat-szerbiai szülővárosába utazik, ahol az ünnepelt átveszi a város díszoklevelét, majd a városháza előtti palánknál szimbolikusan utoljára kosárra dob - s remélhetőleg bele is fog találni.