Sebezhetőek a régió országai

Vágólapra másolva!
Kelet-Európa országait nem érintették eddig a globális hitelpiaci válság okozta megrázkódtatások, de ország sebezhető, mivel a tekintélyes külső egyensúlytalanság miatt akadozhat a hiteláramlás - közölte a Világbank csütörtökön. 
Vágólapra másolva!

A régió országait ellenállóbbá tette az a törekvés, hogy meg akarnak felelni az euró bevezetéshez szükséges követelményeknek, ugyanakkor a szigorúbb hitelfeltételek miatt lassulhat a gazdasági növekedési ütem - hangsúlyozza a nemzetközi pénzügyi szervezet tíz új kelet-európai uniós tagországgal foglakozó értékelésében.

A jelentés részletesen foglalkozik a nemzetközi pénzügyi válság hatásával, amely veszélyes lehet szerintük a tíz ország számára. A legnagyobb kockázat azokat érinti, amelyeknek nagy a folyómérleg hiánya. Ezek között említették a jelentésben a balti országokat, Romániát és Bulgáriát, továbbá Magyarországot, amely nagy mértékben függ a bizonytalanabb portfolió befektetésektől, mint a működő tőke beáramlásától.

Az első negyedévben Magyarország kivételével ezek az országok még látványos teljesítménynövekedést produkáltak, de a második negyedévben már érezhető volt a lassulás Bulgária és Szlovákia kivételével. A szerény magyarországi növekedést a szükséges költségvetési kiigazítás magyarázza a Világbank szerint.

A jelek szerint a térség legtöbb országa túljutott már a növekedési csúcsán, és az idei év csak Szlovákiában, Lengyelországban, Litvániában és talán Bulgáriában ígérkezik jobbnak a tavalyinál - olvasható a jelentésben.

A Világbank úgy látja, hogy a térség országainak fele, mindenekelőtt Magyarország javítja költségvetési helyzetét, míg az országok másik fele nem használja ki erős gazdasági növekedését az államháztartási egyensúlytalanságok kijavítására. A Világbank teljesíthetőnek tartja az idei magyarországi államháztartási deficitcélt, 2009-ben és 2010-ben a hiány viszont nagyobb lehet a kormány által tervezettnél.