Újabb haladékot kapott a Windows XP

Vágólapra másolva!
A számítógépgyártók kívánsága előtt meghajolva a Microsoft úgy döntött, nem vonja ki a forgalomból az XP-t januárban, hanem öt hónappal meghosszabbítja a piaci életciklusát.
Vágólapra másolva!

A hosszabbításnak köszönhetően a Windows XP mindkét változatával lehet majd számítógépeket vásárolni egészen 2008. június 30-ig, és az operációs rendszer dobozos változata is tovább a boltokban marad - adta hírül a News.com. A fejlődő országoknak szánt, lebutított Windows XP Starter még tovább, egészen 2010-ig tovább él majd.

A PC-gyártók a vásárlók igényeire hivatkozva lobbiztak az XP mellett: a Vistára való váltás az erősebb gépigény és a kompatibilitási problémák miatt okoz nehézségeket, viszont a News.com szerint nem elsősorban az otthoni felhasználókat, hanem a nagyobb számítógép-flottákat üzemeltető vállalkozásokat érintette érzékenyen. A Fujitsu és a Dell úgy kommentálta a Microsoft döntését, hogy az "segíti a Vistára való átállás előkészítését". A Dell korábban elsőként érte el a redmondi szoftvercégnél, hogy ismét felvehesse az XP-t a választékba, a Fujitsu pedig XP-s rendszervisszaállító lemezeket csomagolt a Vista üzleti verziójával előtelepített laptopjaira.

A számtógépgyártókkal szemben a Microsoft visszautasítja, hogy továbbra is erős kereslet lenne a korábbi Windowsra. Kevin Kutz, a cég egyik vezetője a News.com szerint úgy nyilatkozott: inkább csak azon bizonyos réteg igényeit elégítik most ki, akiknek "több időre van szükségük". Kutz arra is emlékeztetett, hogy a korábbi verziók megjelenése után rendszerint másfél évig forgalomban hagyták azok elődeit. A Vista kilenc hónappal ezelőtt jelent meg, és a cég szerint ez a leggyorsabban fogyó operációs rendszerük, amelyből június végéig több mint 60 millió licencet adtak el.